'32 procent werklozen bestaat uit jongeren'

16/05/2017

PARAMARIBO - Van het totaal aantal werklozen in Suriname bestaat 32 procent uit jongeren en 60 procent uit vrouwen. Dat zei minister Soewarto Moestadja van Arbeid tijdens de opening van het seminar 'School to Work transition for the Elimination of Child Labor'. Hierbij werd de focus gelegd op het succes dat Brazilië geboekt heeft om kinderarbeid onder controle te krijgen.

Een Braziliaanse overheidsdelegatie heeft in samenwerking met de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) haar ervaring gedeeld over de behaalde prestatie. Moestadja vertelde dat de aansluiting van onderwijs en beroepsvorming in Suriname stagneert, en dat dit tot jeugdwerkloosheid leidt.

Volgens een ILO-rapport worden in de regio vooral jonge vrouwen gemist op de arbeidsmarkt. De meest voorkomende oorzaak is zwangerschap en gezinsverantwoordelijkheid. Ook jongens vallen uit het onderwijs naarmate het onderwijsproces op een hoger niveau komt. Deze jongemannen lopen een hoger risico om gevangen te blijven in armoede, vanwege een gebrekkige toegang tot betere banen. Moestadja verwacht dat er binnen een week actiepunten worden opgesteld om dit probleem aan te pakken.

Bron: de Ware Tijd, Suriname