Troonrede 2017

Print

Op 19 september 2017 opende Koning Willem-Alexander het nieuwe werkjaar van het parlement in de Ridderzaal in Den Haag met het uitspreken van de Troonrede.

Hoogtepunten uit de troonrede zijn o.a.
• economische groei
• terrorisme
• klimaatverandering
• verpleeghuiszorg
• onderwijs

Caribisch deel Koninkrijk

Op Prinsjesdag zijn alle ogen traditioneel gericht op Den Haag. Maar vandaag zijn ons hart en onze gedachten in de eerste plaats bij de inwoners van Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius, die zo zwaar getroffen zijn door de verwoestende kracht van orkaan Irma. Wij allen leven intens mee. Juist in deze moeilijke omstandigheden wordt de onderlinge verbondenheid in het Koninkrijk zichtbaar. Van vele kanten is er steun uitgesproken en wordt hulp geboden. De regering zal doen wat in haar vermogen ligt om de acute nood te lenigen. Het Caribisch deel van het Koninkrijk staat er bij de wederopbouw niet alleen voor.

Nederland

Kijkend naar Nederland zien we aan het einde van deze kabinetsperiode veel positieve ontwikkelingen. Meer mensen hebben een baan. Meer mensen kopen een huis. Ondernemers investeren meer. En we zien na moeilijke jaren weer een bloeiende economie en een gezonde schatkist. Toch merkt niet iedereen de economische groei voldoende in het dagelijks leven. Het is daarom belangrijk dat meer mensen gaan profiteren van de economische voorspoed.

Wereldwijd

Daarnaast zien we dat er in de wereld om ons heen veel aan de hand is. Denk aan alle oorlogen en gewapende conflicten die de wereld teisteren, aan de dreiging van het terrorisme en aan migratie. Ook in de geopolitieke verhoudingen verandert er het nodige.

De volledige Troonrede die Koning Willem-Alexander uitsprak leest u onder de knop:

Aantal pagina’s 5 • Taal Nederlands • Land Koninkrijk der Nederlanden

Bron: Rijksoverheid
Tags: general government, government, curacao, sint maarten, bonaire, saba, st.eustatius, statia, bes, aruba, onderwijs, gezondheid, economie, begroting, finance, financien, financieel, budget, terrorisme en georganiseerde misdaad, terrorisme, zorg, ouderenzorg, koninkrijksrelaties, koninkrijk, caribisch nederland, kustwacht

Download

Related items

Start exploring

Explore our Government Publications database with over 1200 documents and reports from the Dutch Caribbean.

Read now