Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Effect Human Pappilomavirus-vaccin op eierstokken onbekend in Suriname

07/11/2013

Paramaribo – De fabrikant van het Human Pappilomavirus-vaccin (HPV) tegen baarmoederhalskanker, Merck & Co., heeft geen onderzoek gedaan naar de gevolgen van Gardasil op de eierstokken van jonge meisjes. Dit staat in een studie van 2012, die is gepubliceerd in het medische tijdschrift British Medical Journal. In Australië is volgens dat onderzoek de baarmoeder van een 16-jarig verwoest door de stof Gardasil, die in het vaccin voorkomt. Het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) is vorige week begonnen met het verstrekken van dit vaccin bij meisjes tussen negen en dertien jaar, om baarmoederhalskanker te voorkomen.

“Het is algemeen goedgekeurd en geaccepteerd”, zegt BOG-directeur Leslie Resida. Het resultaat van deze entstof, die in 2006 geïntroduceerd is, is volgens hem wetenschappelijk positief bewezen. Hoewel Suriname onvoldoende financiën heeft om zelf onderzoek te doen naar de gevolgen van het vaccin, meent Resida dat dit wel gedaan is door onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hij merktop dat het BOG een unit heeft die zich buigt over alle incidenten die geregistreerd worden over vaccins.

Kritiek

De entstof is sinds de introductie in diverse landen, met name de Europese, door diverse groepen fel bekritiseerd. Deze kritiek heeft volgens Resida vaak te maken met onder andere religieuze groepen die “absoluut tegen vaccins zijn”. De HPV-vaccinatie is volgens hem jarenlang in voorbereiding en heeft haar nut bewezen. “Op basis van diverse onderzoeken concluderen wij ook dat het een goed vaccin is.” De bijwerkingen zijn volgens hem niet zo erg. Hij noemt duizeligheid, overgeven en koorts als eventuele ‘lichte’ bijwerkingen.

Na het vaccin is het zestienjarig meisje terechtgekomen in een menopauze en is gebleken dat haar baarmoeder onherroepelijk is stilgelegd. Hoewel het kind grondig is onderzocht en getest schrijven de auteurs, Deirdre Little en Harvey Grenville, geen informatie te kunnen vinden over de gevolgen van de vaccinatie op de eierstokken. Zij vinden het vervolgens ook vreemd dat de Australische overheidsorganisatie Therapeutische Goederen Administratie, die onder andere medicijnen controleert, slechts resultaten beschikbaar stelt over de histologie van het vaccin op ratten, maar niet de resultaten van testen op de eierstokken van de ratten. Merck & Co heeft eerder dit jaar bevestigd geen onderzoek te hebben gedaan naar het effect van het HPV-vaccin op de vrouwelijke voortplanting.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top