Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Economie Aruba groeit met 5,1 procent in 2013

VRIJDAG, 23 NOVEMBER 2012

ORANJESTAD — De economie groeit volgend jaar naar verwachting met 5,1 procent (reëel). Dat blijkt vanmorgen uit de laatste cijfers van de Centrale Bank van Aruba (CBA) die aan het parlement zijn gepresenteerd.

Aanjagers van deze economische groei zijn de verwachte grote investeringen vanuit de private sector in projecten als het windmolenpark Urirama (250 miljoen florin), Green Corridor (280 miljoen florin), hotel Ritz-Carlton (80 miljoen florin, voor dit jaar was dat al 160 miloen florin), hotel Hard Rock (53,7 miljoen florin), de nieuwe containerhaven (52,5 miljoen florin) en in het ziekenhuisproject (47 miljoen florin). Sommige van deze investeringen hadden eigenlijk al dit jaar gedaan moeten worden, maar door uitstel van de projecten (zoals het ziekenhuis) gebeuren die dus pas volgend jaar.

Maar er is ook nog een andere belangrijk factor voor de economische groei volgend jaar, namelijk deflatie. De inflatie neemt in die mate af dat er dus een sterke deflatie optreedt volgens de jongste voorspellingen van de Centrale Bank. Dit heeft zelfs tot gevolg dat de reële economische groei (waarbij dus rekening wordt gehouden met inflatie of deflatie) hoger uitvalt dan de nominale groei. Daarnaast verwacht CBA voor volgend jaar dat ook Aruba’s economische pilaar, de toerismesector, flink aantrekt. Verder draagt ook Valero nog bij, hoewel in fors mindere mate na de reorganisatie, met zo’n 64,6 miljoen florin. De Centrale Bank wil zich overigens op dat bedrag niet vastpinnen, omdat zij voor deze berekeningen is uitgegaan van opbrengsten bij soortgelijke overslag- en opslagactiviteiten in andere landen.

De groeicijfers van de Bank zijn een stuk positiever dan die ze de laatste keer in juli bracht. Toen ging CBA er nog van uit dat volgend jaar, vanwege dus de sluiting van de raffinaderij in San Nicolas, de economie met 0,2 procent zou krimpen. Bovendien verwachte ze ook dat de economie voor dit jaar met 4,9 procent zou krimpen, maar ook dat cijfer is bijgesteld en de Bank gaat nu uit van een economische teruggang van 1,2 procent voor 2012. De cijfers zijn nog gunstiger als het effect van de sluiting van de raffinaderij niet meegenomen wordt. Dan is de verwachting dat de economie dit jaar met 4,9 procent groeit en volgend jaar met 5,7 procent.

De presentatie vanmorgen van CBA was aan de vaste Statencommissie van Financieel-Economische Aangelegenheden. Voorzitter Juan David Yrausquin (AVP) zegt in een eerste reactie: “Ik vind het toch vrij positieve groeicijfers voor 2013 gezien de sluiting van de raffinaderij. De privésector en consumenten hebben dus toch positiever gereageerd toen het nieuws van de reorganisatie door Valero werd gebracht. Men was eerst toch bang hoe Aruba zou reageren op dit nieuws en wat de effecten zouden zijn.”

Share this page:
« Back
Back to Top