Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Differentiatie Omzetbelasting levert Curacao 17,5 miljoen gulden op

DINSDAG, 08 JANUARI 2013

WILLEMSTAD — De verhoging van de omzetbelasting (ob) voor een aantal specifieke producten en diensten van zes naar negen producten zal het landskas een bedrag van 1,57 miljoen gulden aan extra inkomsten opleveren. Dit verklaarde Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) vanochtend tijdens de voorzetting van de behandeling van de conceptbegroting 2013 in de Staten.

De door de regering al eerder aangekondigde ob-differentiatie houdt in dat de omzetbelasting voor luxeartikelen en producten die slecht zijn voor de volksgezondheid en het milieu omhoog gaat van 6 naar 9 procent. Reagerend op vragen van diverse Statenleden stelde de minister dat onder meer frisdranken (met uitzondering van vruchtensapjes), cosmetica, juwelen, bijouterieën, kerstbomen en computers onder het verhoogde tarief vallen. Onder de diensten die met de verhoging te maken zullen krijgen, vallen onder andere de horeca en bioscoop. Jardims collega van Economische Ontwikkeling, Steven Martina (Pais), rekende zijn toehoorders voor dat de ob-verhoging een ‘marginale’ inflatieverhoging van 0,1 procent met zich zal meebrengen.

De ob-verhoging zal gepaard gaan met de introductie van een nultarief voor een aantal producten. Het gaat hierbij in eerste instantie om groente en fruit, als gevolg van een motie die in het verleden unaniem door de Staten werd aangenomen. Naast groente en fruit zal de regering ook een nultarief introduceren voor rijst, aardappelen, eieren, meel en babyvoeding. Met deze ob-verlaging wil de regering de gevolgen van de ob-verhoging voor minderbedeelden zo veel mogelijk beperken.

Eerder al had de regering aangegeven dat de ob-verhoging per 1 maart ingaat. De minister kondigde ook een totale analyse van de ob aan. Dit onderzoek moet aan het licht brengen of de schakels bij de ob afgeschaft moeten worden in ruil voor een verhoging van de ob, of dat er een totaal systeem moet komen.

Jardim kondigde vanochtend ook een verlaging van de winstbelasting aan, die specifiek gericht zal zijn voor winst op export. Dit heeft als doel om de export vanuit Curaçao zo veel mogelijk te stimuleren.

Share this page:
« Back
Back to Top