Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Dialysepatiënten landelijk met 30 procent gestegen in Suriname

08/03/2013

NIEUW NICKERIE – Het Nationaal Nierdialysecentrum wil de bewustwording voor nierfalen aanwakkeren. Om die reden wordt morgen samen met het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en het Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie een open dag gehouden in Nickerie. NNC-bedrijfsleider Glenn Uiterloo luidt de alarmbel.

De afgelopen twintig maanden is er namelijk een toename van ongeveer 30 procent in het aantal patiënten dat dialyseert in Suriname. “Schrikbarend”, zegt Uiterloo over de groei. Uit cijfers van zijn centrum blijkt dat er landelijk 395 mensen zijn die een dialysebehandeling ondergaan, waarvan 31 in Nieuw-Nickerie.

Het Nationaal Nierdialysecentrum gaat een arts, dialyseverpleegkundige en een diëtiste posteren in de ‘One Stop Shop’ van het Streekziekenhuis om de mensen met hoge bloeddruk en suikerziekte intensiever te begeleiden. Uiterloo noemt die twee aandoeningen de belangrijkste oorzaken die leiden tot nierfalen van mensen. De groei van het aantal dialysepatiënten heeft ook te maken met een ongezonde leefstijl en het roken.

Hij vertelt dat een Nickeriaanse arts onlangs 1.300 dossiers van patiënten heeft doorgenomen, waarvan haast een derde (ongeveer 400 mensen) diabetes is. “Dat geeft aan dat het een heel groot probleem is in Nickerie”, benadrukt Uiterloo.

Het landelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de combinatie hoge bloeddruk/suikerziekte heel vaak voorkomt bij de Hindostanen.

Onderzoek van NNC heeft uitgewezen dat twee keer zoveel mannen dialyseren als vrouwen, “terwijl we merkten op de open dagen die eerder gehouden zijn in Paramaribo dat 80 procent van de bezoekers vrouwen was.”

Uiterloo zegt dat dialyse enorm veel geld kost. Hij rekent uit dat in leven houden van een dialysepatiënt de staat op jaarbasis SRD 70.000 kost “en als we doorberekenen dan komen we op totaal bedrag van ongeveer SRD 30 miljoen.” Hij vindt dat de kosten gedrukt kunnen worden, als de mensen zich houden aan de voorschriften van de medici.-.

Share this page:
« Back
Back to Top