Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

'Deze crisis is de ergste ooit'

19/01/2017

PARAMARIBO – “Met alle geaccumuleerde kennis en opgebouwde ervaring in 41 jaren van onafhankelijkheid, heeft Suriname het nog nooit zo slecht gedaan als nu.” Dit benadrukt Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) in zijn nieuwjaarsrede.

Hij doelt op de voorlopige cijfers die aantonen dat de Surinaamse economie met 9 procent is gekrompen. De regionale economische waakhond, Eclac, voorspelt dat de inkrimping zelfs op 10,8 procent kan uitkomen. Zelfs de crisis ten tijde van de staatsgreep en die in het zware hervormingsjaar van 1993 waren niet zo pijnlijk. De samenleving voelt de klappen van de huidige ontwikkeling door de toenemende werkloosheid en de waardevermindering van de Surinaamse Dollar (SRD). Suriname is gegaan “van rijk naar arm”, benadrukt de econoom.

In de afgelopen twee jaar is de Surinaamse munt met meer dan 100 procent in waarde gedaald in vergelijking met de US dollar, met een huidige koers van SRD 7,50. Het leven is duurder geworden: de inflatie is met 55 procent gestegen in november 2016, vergeleken met een jaar eerder. De regering heeft vorig jaar bijna drie miljard US dollar geleend, en nu zit Suriname op zijn maximum limiet van schulden: tien miljard US dollar.

De VES vermoedt dat dit bedrag zelfs hoger kan uitvallen als de meest recente cijfers worden bijgewerkt door het Bureau Staatsschuld. De herhaalde kritische noten werden de VES niet in dank afgenomen door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Echter, Ramautarsing wijst er op dat de VES sinds 2013, toen het nog goed ging, heeft gewaarschuwd dat de huidige crisis eraan zat te komen.

“Leden van de VES waarschuwden al in 2013, nog voordat die eerste van de één miljard US dollar nationale valutareserve was verdampt, voorzichtig dat er problemen op komst waren”, kaatst de econoom terug. Dankzij hulp van het Internationaal Monetaire Fonds behield Suriname een deviezenreserve van 381 miljoen US dollar per eind 2016, net genoeg voor drie maanden. De VES waarschuwt opnieuw dat de conceptbegroting van de regering voor 2017 ondeugdelijk is. De regering is namelijk van plan het dubbele van wat ze verdient uit te geven.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top