Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Devaluatie Venezolaanse bolívar ‘boodschap’ voor Suriname

12/02/2013

PARAMRIBO – Het besluit van de Venezolaanse regering om haar munt drastisch te devalueren moet voor Suriname een duidelijke boodschap zijn. Het is als land noodzakelijk om je financiële huishouding op orde te hebben. Dat zegt Waddy Sowma, voorzitter van de Vereniging van Economisten Suriname (VES).

Sowma verwacht geen grote gevolgen voor Suriname vanwege de maatregel van president HugoChavez. Er is immers niet veel handel tussen beide landen. Wat wel kan gebeuren is dat Petro Caribe-deal wordt stopgezet. Deze deal houdt in dat Suriname olie koopt van Venezuela, maar die pas op een later tijdstip hoeft te betalen. ”Het zou best kunnen dat dit project on hold gezet wordt. Ik kan me voorstellen dat Venezuela haar olie liever verkoopt aan landen die direct betalen, zodat de dollars ook direct het land binnen komen”, aldus Sowma.

Hoewel de regering Boutere-Ameerali snel na haar aantreden Suriname ook ingreep op de valutamarkt, is de situatie in Venezuela nu van een andere orde, meent Sowma. ”De onevenwichtigheid van de overheidsbegroting is daar veel groter dan die hier was. Hier daalde de waarde van de Srd met twintig procent, in Venezuela is de devaluatie een stuk groter.”

Share this page:
« Back
Back to Top