Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Deflatie zet door op Aruba

DONDERDAG, 12 DECEMBER 2013

ORANJESTAD — De consumptieprijzen zijn in november een fractie gedaald en daarmee zet de deflatie verder door dit jaar.

Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Hieruit blijkt dat de consumentprijsindex (cpi) is gedaald met 0,3 procent naar 116,62. In de eerste elf maanden van dit jaar daalden dan ook de prijzen met 0,2 procent. Wanneer gekeken wordt naar een periode van twaalf maanden (november 2012-november 2013) is er sprake van een deflatie van 2,7 procent.

Dat het leven goedkoper is, komt vooral door de dalende energieprijzen. De energie-index ( prijzen van stroom, water, benzine en diesel) daalde met 12,6 procent en dat is 16,3 procentpunt lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook voedselprijzen daalden iets, getuige de voedselindex die 0,1 procent afnam en dat is 3,2 procentpunt lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het bestaansminimum voor een gemiddeld gezin is in november, vergeleken met een jaar geleden, opnieuw wat afgenomen. Met 15 florin naar 4257 florin. Het bestaansminimum is het bedrag dat een gezin van twee volwassenen en twee kinderen in de leeftijd tussen 0-14 jaar ‘minimaal nodig heeft’ om van te leven. Vorige maand daalde het bestaansminimum ook al. Ook alleenstaanden zijn iets goedkoper uit. In november had een alleenstaande volgens het CBS 2027 florin nodig (7 florin minder dan vorig jaar november).

In november waren het vooral de goederen die licht daalden (-0,7 procent) en werden diensten een fractie (0,3 procent) duurder. Net als in oktober gingen de prijzen die het CBS meet in de sector Transport omlaag. Persoonlijk transport (-1,6 procent) en ook de aanschaf van voertuigen (-1,2 procent) werden vooral goedkoper. Vorig maand waren er dus wel lichte prijsstijgingen van voedsel en alcohol (0,1 procent). Wat betreft voedsel moeten consumenten vorige maand 1 procent meer betalen voor vis en schelpdieren en 2,5 procent minder aan aardappelen en andere knollen.

Stroom- en waterprijzen bleven gelijk ondanks de internationale prijs per vat olie met 6,7 procent daalde (94,42 dollar), vergeleken met de maand ervoor. Wel gingen de prijzen voor benzine (-2,9 procent) en diesel (-1,5 procent) omlaag.

Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top