Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Curaçaose Trombosedienst helpt ruim 9500 patiënten in tien jaar

02 DECEMBER 2013

Willemstad – De Trombosedienst van het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) bestaat morgen tien jaar. In tien jaar heeft de ADC Trombosedienst 9.571 patiënten tij- delijk of levenslang gedoseerd. Op dit moment doseert de Trombosedienst ruim 1.500 patiënten.

‘Meten is weten’ geldt zeer zeker bij de behandeling of het voorkomen van trombose: de aandoening waarbij in bloedvaten een bloedstolsel (trombus) wordt gevormd. Hierbij vervullen trombosediensten zoals die van het ADC een cruciale zorgrol.

In de behandeling van trombose worden medicijnen tegen bloedstolling gegeven en met hun specialistische aandacht verhogen trombosediensten de effectiviteit en de kwaliteit van deze anti-stollingszorg. Curaçao kent op dit moment naar schat- ting zo’n 3.000 ‘trombose(risico)patiënten’. Diverse factoren kunnen trombose of het risico daarvoor veroorzaken: de kwaliteit van het bloedvat, een te trage bloedsomloop of het bloed zelf.

Trombose kan ontstaan in slagaderen en aderen: een slagaderlijke trombus leidt tot een verminderde bloedtoevoer in de weefsels die deze slagader bedient terwijl een aderlijke trombus leidt tot verminderde bloedafvoer en zwelling.

Voor de behandeling kan de arts kiezen uit diverse anti-stolmiddelen. Als wordt gekozen voor fenprocoumon (Marcou- mar) of acenocoumarol, is regelmatige controle van het bloed noodzakelijk. Het is deze belangrijke controlemeting die de ADC Trombosedienst verzorgt.

De maatstaf bij deze controle is de International Normalized Ratio (INR-waarde) die binnen bepaalde grenswaarden moet blijven. Is de INR te hoog, dan is er gevaar voor bloedingen terwijl te lage INR-waarden trombosegevaar opleveren.

In 2003, toen de Trombosedienst zijn deuren opende, had 35,4 procent van de aangemelde patiënten een goede INR-waarde. Het jaar daarop was dat al 63,1 procent en sinds 2007 voldoet de ADC Trombosedienst aan de eisen van de Federatie Nederlandse Trombosediensten met meer dan 70 procent van de aangemelde patiënten met een goede INR-waarde.

 

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top