Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Curacaose Staten vóór onderzoek positieve discriminatie niet-kapitaalkrachtige gepensioneerden

WOENSDAG, 27 FEBRUARI 2013

WILLEMSTAD — De Staten hebben gisteren een motie aangenomen waarbij de regering wordt gevraagd om een onderzoek te laten verrichten naar de mogelijkheid om ouderen die veel geld verdienen, na het bereiken van het pensioengerechtigde leeftijd premies van de algemene ouderdomsverzekering blijven betalen.

De motie, uit de koker van onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran, kreeg steun van de coalitie en MAN-lid Hensley Koeiman. Partijgenoot Charles Cooper woonde de stemming niet bij.

Volgens de coalitiepartijen moet de motie in het licht worden gezien van het principe dat de bredere schouders meer moeten dragen. Een kwestie van solidariteit, aldus PS-leider Helmin Wiels. Het voorstel van Sulvaran gaat ervan uit dat ouderen die boven een vastgesteld minimumbedrag verdienen, met behoud van hun aov in het fonds kunnen blijven storten. Het vloeit voort uit een eerder voorstel van PNP-leider Humphrey Davelaar, die zich afvroeg waarom mensen die veel geld verdienen dezelfde aov moeten krijgen als iemand die met een minimuminkomen rond moet zien te komen. Positieve discriminatie, aldus de PNP’er.

Over de motie was er gisteren veel te doen. Het document zat vol spel- en tikfouten, tot hilariteit van MFK-fractielid Amerigo Thodé. Fractiegenote Jacinta Scoop-Constancia constateerde op haar beurt dat nadat ouderen ‘hun bril en tanden’ kwijt zijn geraakt onder de basisverzekering ziektekosten (bvz), zij nu ook hun geld hiermee kwijt zullen raken. Sulvaran pareerde deze kritiek door erop te wijzen dat zijn voorstel gericht was op personen die in staat zijn om ‘honderden brillen en tanden voor de gehele buurt’ te kopen. Wiels wees op zijn beurt op het feit dat de motie weliswaar fouten bevatte, maar dat het voorstel in ieder geval het hart op de juiste plaats had.

Bij het stemmen viel op dat Koeiman voor de motie stemde. Hij stelde voorstander te zijn van verder onderzoek, maar dat zijn partijgenoot Cooper niet aan de stemming meedeed. PAR-lid Zita Jesus-Leito motiveerde haar stem door te stellen dat de regering niets meer moest onderzoeken, maar over moest gaan tot het uitvoeren van maatregelen om de gevolgen van de aanpassing van de aov-wet te kunnen compenseren.

Share this page:
« Back
Back to Top