Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Curacaose premier Asjes: Nationale dialoog begin 2014 van start

MAANDAG, 16 DECEMBER 2013

WILLEMSTAD — Premier Ivar Asjes (PS) houdt vast aan een nationaal dialoogproces onder regie van de regering. Dit verklaarde hij tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Algemene Zaken in de Staten. De opstelling van Asjes staat haaks op die van sociaal overlegplatform Kolaborativo, dat ervan uitgaat dat de sociale partners gezamenlijk de regie zullen hebben.

Kolaborativo dringt al enige tijd bij de regering en premier Ivar Asjes aan op een nationale dialoog conform de richtlijnen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Kolaborativo, waarin de sociale partners zijn vertegenwoordigd, stelt dat de sociale partners als gelijken om de tafel moeten en dat zij, gebruikmakend van het sociaal overlegplatform, met elkaar over de huidige uitdagingen van het eiland moeten praten. Premier Asjes heeft verschillende keren aangegeven voorstander te zijn van een nationale dialoog, maar hij is het niet eens met de door Kolaborativo voorgestelde manier waarop dit moet plaatsvinden. Het belangrijkste twistpunt tussen de twee partijen is dat Asjes volhoudt dat de regering de regie moet hebben over de besprekingen. Tijdens de begrotingsbehandeling eerder deze week benadrukte hij dit punt nogmaals. De premier wees in dit verband naar Aruba. Hij stelde tijdens het recente bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima hierover met de Arubaanse premier Mike Eman te hebben gesproken. Eman zou Asjes hebben verteld dat op Aruba de sociale dialoog ook onder regie van de regering wordt gehouden. “Dus wij doen niks vreemds”, aldus Asjes.

De nationale dialoog, zoals voorgesteld door de regering, zal begin volgend jaar van start gaan, aldus de premier.

Bron: Amigoe, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top