Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Curacaose parlementariër Helmin Wiels: ‘Bedrijfsleven moet 2 procent omzet in sociaal fonds storten’

WOENSDAG, 12 DECEMBER 2012

WILLEMSTAD — Tijdens een druk bezochte VBC-eindejaarslunch wachtten vanmiddag een zaal vol prominenten uit de privé- en publieke sector vol verwachting op het verhaal van keynote speaker Helmin Wiels. De PS-leider stelde niet teleur; hij bracht reuring in de zaal met zijn voorstel om een Fondo di Responsabilidat Sosial (sociale verantwoordelijkheid-fonds) in het leven te roepen waarin het bedrijfsleven 2 procent van haar omzet moet storten, en overheids-nv’s 3 procent.

“Wij zijn ons als ondernemer, werknemer en burger allen bewust van de schade die criminaliteit de samenleving, ondernemingen en het investeerdersklimaat toebrengt”, aldus Wiels in zijn Papiamentstalige toespraak. Er wordt pas gehandeld als de schade al geleden is.

Wiels somde tal van sociale problemen op: Alleenstaande moeders en afwezige vaders, tienermoeders, disfunctionele gezinnen, sociaal-emotionele problemen, criminaliteit, psychiatrische gevallen en mensen die buiten de maatschappij vallen.

“Om te voorkomen, moet men altijd naar de oorsprong van een probleem, welke in het leefmilieu ligt waarbinnen de jongeren opgroeien. In die fase is het makkelijk om de mens te veranderen, maar het vraagt gecoördineerde actie van zowel de privésector, particulieren als overheidsbedrijven om te participeren in een ‘triple bottom line’-concept, dat de basiselementen bevat van ‘Corporate Sivil Responsability’.”

Volgens Wiels is er geen andere manier dan het opzetten van een fonds waaraan het bedrijfsleven moet bijdragen.

Aan het einde van zijn toesprak vroeg Wiels de leden van de VBC om een helpende hand. Als de problemen niet worden opgelost produceert de gemeenschap personen met een deviant gedrag. Dit kan zover gaan dat een van deze sociopaten zelfs een bestuurder wordt, waarschuwde Wiels. “Ik heb het zien gebeuren”, zei hij.

De toespraak van Wiels kon in twee delen worden opgesplitst. Aan de ene kant gaf hij dus inzicht in zijn visie voor een strategisch nationaal plan en aan de ander kant gaf hij zijn ideeën over de hervormingen die binnen de regering moeten plaatsvinden. Hierbij gaf hij een introductie over de invoering van het districtenstelsel en veranderingen in de staatsregeling die nodig zijn om dit mogelijk te maken.

Share this page:
« Back
Back to Top