Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Curacaose minister Navarro: ‘Het is echt tijd voor een nieuwe gevangenis’

DONDERDAG, 07 FEBRUARI 2013

WILLEMSTAD — De situatie in de gevangenis is nog niet zoals het moet zijn en de minister van Justitie, Nelson Navarro (Pais), wil hier veranderingen in brengen. Hij meent dat er een nieuwe gevangenis moet komen om de steeds verslechterende situatie in Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) in Koraal Specht te kunnen verbeteren. Het is de bedoeling om een Public-private partnership (PPP) aan te gaan om dit plan waar te kunnen maken, aldus de minister.

Volgens de minister is de infrastructuur van het SDKK-gebouw de oorzaak van de steeds verslechterende situatie in de gevangenis. Uit diverse rapporten is duidelijk geworden dat de plaats waar de gevangenis is gelegen, niet geschikt is. “Het gebouw lijkt wel een lappendeken, wat een belemmering vormt voor controles op illegale spullen en betere beveiliging in de gevangenis”, aldus Navarro. Er is nog niets concreets besloten, het is nog een plan van de minister. Navarro is echter al in gesprek met de diverse stakeholders om het plan waar te kunnen maken.

Het idee is om financiële steun te krijgen van bedrijven uit de privé-sector voor het bouwen van het nieuwe gebouw. De bedrijven zorgen dan voor een modern en state-of-the-art gebouw en leasen vervolgens het gebouw aan de regering, die verantwoordelijk blijft voor het reilen en zeilen in de gevangenis. Het gebouw kan dan na een paar jaar, in overleg met de bedrijven, het eigendom van de regering worden.

Gevangenbewaarders

Naast een nieuw gebouw, is het ook heel belangrijk dat de situatie binnen het gebouw verbeterd wordt. Volgens de minister moeten ook de gevangenbewaarders goed getraind zijn voor de werkzaamheden, omdat de huidige situatie niet ideaal is. De regering is al begonnen met een opleidingstraject voor de gevangenbewaarders. Die moeten de opleiding nog afronden, maar volgens de minister is het ook handig om al goed opgeleide Curaçaose gevangenbewaarders uit Nederland te werven. Deze gevangenbewaarders zijn al goed getraind en hebben ook meer ervaring met een gestructureerd instituut. Het Nederlandse ministerie van Justitie is van plan om ruim eenderde van alle gevangenissen in Nederland te sluiten.

Zo’n zevenhonderd banen zullen daardoor verdwijnen, aldus Nederlandse media. Volgens Navarro werken veel Curaçaose gevangenbewaarders in Nederland die dan in de gevangenis hier op het eiland kunnen komen werken. De minister heeft de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven, al hierover gesproken tijdens zijn werkbezoek in Nederland.

Share this page:
« Back
Back to Top