Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Curacaose minister Martina kondigt controles op OB-wijziging aan

ZATERDAG, 27 APRIL 2013

WILLEMSTAD — Minister Steven Martina (Pais) van Economische Ontwikkeling heeft donderdag aangekondigd dat de prijsontwikkelingen op Curaçao gecontroleerd zullen worden, om misbruik rond de wijziging van het ob-stelsel tegen te gaan. Dat deed hij tijdens de wekelijkse persconferentie van de ministerraad.

Acht personen van de inspectiedienst van het ministerie van Financiën zullen vanaf 1 mei, wanneer het gedifferentieerde ob-stelsel ingaat, onderzoek gaan doen bij de verkoopadressen van ‘fundamentele levensbehoeften’. Dit zijn supermarkten, minimarkets, toko’s en botika’s. Volgens de minister is het mogelijk om binnen een maand alle adressen geïnspecteerd te hebben. Er is door de inspectiedienst al een zogenoemde nulmeting uitgevoerd, waarbij de prijzen per product per etablissement zijn genoteerd. Het gaat hier om de producten die onder de zogenoemde ‘basismand’ vallen, maar ook om andere producten die frequent worden gekocht. Op het moment dat bij de inspectie wordt geconstateerd dat de prijs niet volgens de wet is (basismandproducten hebben een maximumprijs), volgt er een proces-verbaal en eventueel aangifte bij het Openbaar Ministerie. Een prijslijst zal volgende week ook worden gepubliceerd. De minister gaf ook aan nauw samen te gaan werken met de Fundashon pa Konsumidó, die al langer bezig is met prijsvergelijkingen. Vanaf 1 mei zullen er verschillende tarieven op de producten worden geheven: op bepaalde basisproducten zoals verse groenten en fruit, brood en babyvoeding zal geen ob worden geheven, voor ‘normale producten’ wordt het 6 procentstarief aangehouden, en op zogenaamde luxeproducten of producten die ongezond zijn zal 9 procent worden geheven.

Volgens Marc Marshall, directeur van de Fundashon pa Konsumidó, loont het de moeite om regelmatig de prijzen te controleren na invoering van de differentiatie van de omzetbelasting (ob).

Hij zou het liefst zien dat er een soort monitor wordt ingesteld zoals in januari 2012, toen de ob van 5 naar 6 procent ging en er wekelijks bepaalde lijsten werden gepubliceerd. “Toen kon je merken dat er niet veel gespeculeerd werd. Dat is het effect van frequentere en zichtbare controle.” Die controle zou regelmatig, maar wel onverwacht moeten zijn. De FpK is zelf al vanaf januari bezig om alle prijzen van de supermarkten en botika’s op een rijtje te zetten, voordat per 1 mei de ob-differentiatie ingaat. Met beide branche-organisaties is de afspraak gemaakt dat ze de prijzen mogen vergelijken. Maar bij de minimarkets en toko’s mogen ze niet zomaar prijzen opnemen. Daarvoor zijn ze afhankelijk van de inspectie, het controlerende orgaan van de overheid. “We zouden graag wat concretere afspraken met het ministerie van Economische Ontwikkeling en de SBAB willen hebben om wat meer armslag te krijgen”, aldus Marshall.

Basismand

Marshall ziet de ob-differentiatie positief in, vooral omdat er op veel basisbehoeften straks geen ob meer wordt geheven. “Het liefst hadden we gezien dat alle producten van de basismand een nultarief hadden gekregen”, zegt Marshall. “Maar dit is nu niet het geval voor bijvoorbeeld pasta, kaas en kip.” Op de veelgehoorde klacht dat ook op auto’s het ‘luxe-tarief’ van 9 procent zal worden geheven, zegt hij: “Je moet kijken hoe vaak je een auto koopt. Ik durf te zeggen dat de winst voor de consument op alle basis-levensmiddelen waar geen ob meer op wordt geheven in een jaar tijd al stukken hoger is dan de kosten van die 3 procent extra op een auto, waar je jaren mee doet.”

Share this page:
« Back
Back to Top