Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Curaçaose minister Jardim: ‘Voortijdige hantering 9 procent omzetbelasting onderzoeken’

VRIJDAG, 11 JANUARI 2013

WILLEMSTAD — Hoewel nog niet bevestigd is dat er al winkeliers zijn die 9 procent omzetbelasting (ob) in rekening brengen, hetgeen nog niet is toegestaan, zou minister van Financiën José Jardim het een goed idee vinden om dit te laten uitzoeken. Dat zei hij gisteren tijdens de persconferentie van de ministerraad.

Het 9 procentstarief voor luxe-artikelen is nog niet goedgekeurd door de Staten, maar de consumentenorganisatie Fundashon pa Konsumidó riep eerder deze week iedereen op om de winkeliers aan te geven die de ob al verhoogd hebben. Dit naar aanleiding van geruchten op Facebook. De minister kondigde eerder aan differentiatie te gaan invoeren, er komen drie ob-tarieven: 0 procent, 6 procent en 9 procent. Dit laatste tarief zal op luxegoederen en bepaalde diensten worden geheven. Vorig jaar ging de ob van 5 naar 6 procent. Volgens Jardim heeft dit 60 miljoen gulden opgeleverd. Naar schatting zal de nieuwe differentiatie 17,5 miljoen opleveren.

Tegenstand

Gisteren trokken enkele winkeliers in voornamelijk luxegoederen uit de binnenstad aan de bel, omdat zij het 9 procentstarief juist niet willen gaan hanteren. Zij vrezen een omzetdaling, omdat ze hun handel zo goed als kwijt zouden raken aan de duty free-winkels op de cruiseschepen, in de e-zone en op Hato. “Als je ob bij ons in de stad verhoogt, wil ik ook dat de havenbelasting van de cruiseschepen verhoogd wordt, en dat de buitenlandse duty free-partijen uit hun e-zone-status verlost worden, waardoor ook zij 9 procent ob moeten gaan afdragen”, aldus een van hen. Ook stipte deze winkelier de onmogelijkheid aan om in één kassa verschillende ob-tarieven te registreren, voor winkels die producten uit verschillende categorieën verkopen.

Share this page:
« Back
Back to Top