Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Curaçaose botika’s staken actie voorlopig

DINSDAG, 05 FEBRUARI 2013

WILLEMSTAD — Cliënten van de publieke zorgverzekeraar SVB kunnen sinds vanochtend weer met hun verzekeringspasje terecht bij de botika’s. Dat betekent dat SVB-verzekerden niet contant hoeven te betalen voor de afgifte van medicijnen. De actie die bedoeld was als dwangmiddel om met minister van Gezondheid Ben Whiteman (PS) om de tafel te zitten, heeft gewerkt. Gisteravond voerde de Vereniging van Apotheekeigenaren (VAE) overleg met de minister.

De minister heeft tijdens de vergadering het voorstel gedaan om de cijfers van de apotheken te analyseren. Als blijkt dat de vergoeding die de apothekers krijgen voor de afgifte van medicijnen ontoereikend is, zal deze bij de reparatiewetgeving voor de basisverzekering ziektekosten worden meegenomen.

De VAE buigt zich vanmiddag over het voorstel. Volgens woordvoerder Angelique Schoop stelt Whiteman voor om een commissie van twee of drie financiële experts aan te stellen. Deze commissie bestaat uit een deskundige aangewezen door de SVB, een deskundige van de VAE en eventueel een derde onafhankelijke financieel expert. Zij zullen onderzoeken wat de werkelijke kosten voor de botika’s op Curaçao zijn.

De apothekers krijgen van de SVB sinds de invoering van de basisverzekering ziektekosten boven de kostprijs van een geneesmiddel een vergoeding van 7 gulden per afgegeven medicijn. Ook de patiënt moet 1 gulden per receptregel betalen. Dit tarief is tot stand gekomen naar aanleiding van een rapport uit 2011. Volgens Schoop hebben de apothekers dit rapport nooit mogen inzien. Op Aruba krijgen de apothekers per medicijn 14 gulden. Apothekers op Bonaire ontvangen 8 dollar en in Nederland staat het tarief vast op 7 euro. “Waar ze die 7 gulden voor Curaçao vandaan halen, begrijp ik niet”, zegt Schoop. “Ze willen dat patiënten hier net als op Aruba zich bij een apotheek inschrijven maar dat stukje van 14 gulden, net als op Aruba, laten ze gemakshalve achterwege.”

Share this page:
« Back
Back to Top