Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Curaçaose apothekers willen verder onderhandelen over basisverzekering ziektekosten (bvz)

WOENSDAG, 27 FEBRUARI 2013

WILLEMSTAD — De Vereniging van Apothekerseigenaren (VAE) is klaar om de onderhandelingen rond de uitvoering van de basisverzekering ziektekosten (bvz) met minister van Gezondheid Ben Whiteman (PS) te hervatten. Dat bevestigt VAE-voorzitter Shaheen Elhage. De VAE is nu in afwachting van een uitnodiging van de minister.

De vereniging die om extra tijd had gevraagd om het Landsbesluit Basisverzekering Ziektekosten te bestuderen heeft haar bevindingen op papier gezet. Op basis van die bevindingen wil de VAE verder onderhandelen.

Het voorstel dat de VAE eerder opperde om een tarievencommissie in te stellen staat weer op de agenda. De tarievencommissie zal bestaan uit drie onafhankelijke deskundigen die door de VAE, de overheid en de SVB worden aangesteld. De VAE wilde het geschil over de vergoeding voor medicijnen aan arbitrage onderwerpen.

Minister Whiteman wenste transparantie in de kosten van de apothekers nadat zij hadden gezegd dat zij met de vergoeding van 7 gulden per uitgegeven medicijn niet meer uit de voeten kunnen. In totaal krijgen de apothekers ongeveer 8 gulden per uitgegeven medicijn. Patiënten moeten 1 gulden bijdragen per receptregel. Als uit de analyse van de tarievencommissie blijkt dat de vergoeding van 7 gulden niet toereikend is, zal de minister het tarief in de reparatiewetgeving rond de basisverzekering meenemen.

Volgens Elhage innen de meeste apotheken het eigen risico van 1 gulden niet. “Er heerst nog veel verwarring over het innen van de eigen bijdrage.” De VAE evalueert de juridische consequenties die hieruit voortvloeien.

Share this page:
« Back
Back to Top