Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Curacaose apothekers buigen zich over basisverzekering

WOENSDAG, 06 FEBRUARI 2013

WILLEMSTAD — De Vereniging van Apothekers Eigenaren (VAE) heeft om extra bedenktijd gevraagd. De apothekers willen de onlangs van kracht geworden basisverzekering ziektekosten uitpluizen. Uiterlijk volgende week dinsdag zullen de leden van de VAE uitsluitsel geven over het arbitragevoorstel van minister van Gezondheid Ben Whiteman (PS). Dat zegt Angelique Schoop, woordvoerster van de VAE.

“Het is een precaire toestand. We zullen niet heel veel tijd nemen om hierover een besluit te nemen. Aan het eind van de week, hooguit volgende week dinsdag zullen we de minister antwoord geven”, legt Schoop uit. De apothekers leveren voorlopig conform de oude regelingen. Verzekerden hoeven dus ook niet de eigen bijdrage van 1 gulden per geneesmiddel te betalen.

De apothekers tasten over enkele onderdelen in de wet in het duister. Zo willen de zij duidelijk in kaart brengen wat de veranderingen per type verzekerden zijn. Door de invoering van de basisverzekering zijn de PP-, GTZ-, FZOG- en SVB-fondsen in elkaar opgegaan. Voorheen hoorde bij elk van deze fondsen een ander verstrekkingenpakket. De apothekers moeten nu in hun kassa’s de aanpassingen gaan classificeren. Dat komt erop neer dat bijvoorbeeld PP-patiënten geen recht meer hebben op een volledige vergoeding van een bepaald geneesmiddel. De software voor de aanpassingen bij de botika’s is nog niet klaar. “Volgens de leverancier van de software gaat dat nog een paar weken duren”, vertelt Schoop. Deze gegevens hadden door de SVB moeten worden aangeleverd. Dat is niet gebeurd. Afgezien van de technische aspecten moeten ook de financiële aspecten op een rij worden gezet. “Moeten patiënten die minder dan 1000 gulden per maand verdienen wel of niet de receptregelvergoeding van 1 gulden betalen?”, vraagt Schoop zich af.

De VAE hekelt de gehaaste invoering van de wetgeving. “Er is geen overleg geweest met de apothekers. De wet is op 1 februari als een donderslag bij heldere hemel ingevoerd”, vertelt Schoop. “Per toeval hoorden we donderdag dat de wet vrijdag zou worden afgekondigd. Het is haastwerk en dat is niet goed en dan druk ik me zachtjes uit.”

Het voorstel van minister Whiteman houdt in dat de apotheken het huidige tarief van 7 gulden per afgegeven medicijn accepteren totdat een commissie, bestaande uit financieel deskundigen, eventueel concludeert dat dit tarief te laag is. Dan zal het nieuwe tarief bij de reparatiewetgeving binnen twee maanden worden meegenomen.

Share this page:
« Back
Back to Top