Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Curacaos Ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn stuurloos

VRIJDAG, 17 MEI 2013

WILLEMSTAD — Donna Philbert, sector-directeur Arbeid van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw), trekt zich onder protest compleet terug. Woensdagmiddag heeft zij haar werkruimte ontruimd, nadat ze de impact zag van het fysieke en verbale geweld dat secretaris-generaal Oswald Dalnoot ten deel is gevallen door twee medewerkers van demissionair minister Sherwin Josepha (PS).

Dalnoot en zijn zoon werden tot twee keer toe in de parkeerruimte van Pietermaai parking klemgereden. De politie moest eraan te pas komen. Dat blijkt uit de uitgelekte brief die Philbert gisteren aan haar collega’s schreef. Wendy Calmes van ambtenarenvakbond Abvo heeft dit incident aangekaart bij minister Josepha. Dat zei hij op Radio Z86. Volgens Calmes is intimidatie binnen het ambtenarenapparaat onacceptabel. Hij hoopt dat het bij een eenmalig voorval blijft. Ook minister van Bestuur, Etienne van der Horst (Pais), heeft een brief van de vakbond ontvangen. Hij hoopt dat Van der Horst het voorval bij zijn collega-ministers zal aankaarten. Op advies van Calmes heeft de secretaris-generaal zich bij zijn huisarts gemeld. Het is onbekend of hij vandaag op zijn werk is verschenen.

Philbert kreeg vorige week woensdag te horen dat zij ter beschikking van de minister, maar zonder taak, werd gesteld. Dat betekende dat zij geen instructies heeft gekregen over haar werkzaamheden en de locatie waar zij zich zou moeten melden. Volgens Philbert is het ministerie van Soaw momenteel stuurloos en is minister Josepha persoonlijk aansprakelijk voor de bedrijfsvoering op het moment dat hij alle directeuren en de secretaris-generaal uit hun functie ontheft.


Toko den tok
o

Als public controller had Philbert na zes maanden in haar functie door dat er sprake was van een toko den toko binnen de sector Arbeid. Ze nam maatregelen om functiescheidingen in te voeren en ging fraude binnen haar afdeling te lijf. Alle medewerkers die bij de toko den toko actief waren keerden zich tegen haar. Volgens Philbert vonden zij in de twee medewerkers van de minister een vehicle en ondersteuning om op een agressieve manier de oude heilige huisjes te herstellen.

Volgens Philbert kiest het eiland ervoor om op dit moment de fraude voort te zetten en personen niet volgens good governance principes aan de macht te brengen. Dat gebeurt volgens haar ook bij meerdere ministeries. Bij Soaw probeerde Josepha vier ervaren contractanten op de afdeling werkvergunning te vervangen door vier partijgenoten. In april van dit jaar kaartte het topmanagement van Soaw dit aan in een brief, gericht aan premier Daniel Hodge (PS). Hodge heeft deze brief echter nooit in de ministerraad behandeld, maar zou zelf komen bemiddelen. Dat is tot op heden niet gebeurd.

Vacatures

Het topmanagement bij Soaw dunt uit. Secretaris-generaal Dalnoot gaat in juni met pensioen. Beleidsdirecteur Robert Antonius gaat het politiekorps bijstaan als verandermanager. Dan is er nog een interim-sectordirecteur Familie en Jeugd, een positie die de minister niet permanent wil benoemen. Alleen de sectordirecteur Sociale Ontwikkeling, Victor Monk, zou aanblijven. Philbert stelt in haar brief pas terug te keren als er een positieve minister aan het roer staat waaronder ze haar filosofie kan voortzetten. Haar filosofie bestaat uit onder andere zoveel mogelijk lokale arbeidskrachten de vaardigheden en competenties aanleren om Curaçao vooruit te helpen. Hoogstwaarschijnlijk keert Josepha niet terug in het politiek kabinet dat eind deze maand zal moeten aantreden. In de wandelgangen circuleert zijn naam als opvolger van Dalnoot, als secretaris-generaal van Soaw.

Bron: Amigoe

Share this page:
« Back
Back to Top