Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Crisisplan bij Regionale Gezondheidsdienst door staking Surinaamse artsen

30/10/2013

Paramaribo – “Mevrouw ik heb hoge bloeddruk en suiker, alles is hoog dus ik moet naar de dokter”, zegt een mevrouw, terwijl ze al waaiend met haar zakdoek wacht op behandeling bij de RGD-poli aan de Heerenstraat. Dankzij een crisisplan kon zij de arts bezoeken, ondanks dat de reguliere artsen het werk hadden neergelegd. Maandagavond om zeven uur heeft de Vereniging van artsen in dienst van de Regionale Gezondheidsdienst (VRA) bekendgemaakt landelijk actie te voeren. Als antwoord hierop heeft de RGD-leiding een crisisplan ingevoerd.

“Omdat zij het zo laat hebben bekendgemaakt, konden we pas later een crisisplan opstellen”, merkt voorlichter van de RGD, Raymond Ritfeld, op. In dit plan heeft de directie volgens hem naar mogelijkheden gezocht om de dienstverlening voor de cliënten te garanderen. In een persbericht schrijft de dienst dat elk consult aan de arts van zowel de on- en minvermogenden als de cliënten van de basiszorgverzekering kosteloos is. “Het doet er niet toe als u de arts ‘s morgens of in de middag bezoekt.”

De VRA is sinds gisteren in beraad en het is niet duidelijk wanneer de groep haar werk hervat. Ritfeld weigert echter wat los te laten over de onderhandeling. “Van de week hopen wij u verder te informeren”, geeft de voorlichter aan. Ritfeld zegt verder niet te weten of de actie van de artsen zal voortduren. In september hielden de medici al een prikactie met betrekking tot de collectieve arbeidsovereenkomst. Ook toen was het onderwerp van de basiszorgverzekering-klanten een zorgpunt. Nu voeren de artsen landelijk een actie omdat zij sinds de introductie van het nieuwe zorgstelsel van de regering nog niet uitbetaald zijn. Voorzitter van de VRA, Jules Cruden, was niet bereikbaar voor commentaar.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top