Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Corruptie Surinaamse douane met terugwerkende kracht bestrijden

28/03/2013

PARAMARIBO – De regering gaat bestaande wetgeving uit 2004 toepassen om verduisterde belastingen van de afgelopen vijf jaar alsnog te innen. Vooral autohandelaren hebben zich vaker schuldig gemaakt aan onderfacturering om veel minder invoerrechten af te dragen aan de staatskas via de douanedienst.

Luitenant-kolonel Aanand Ramdjielal is door president Desi Bouterse aan het hoofd gesteld van het tussentijdse managementteam bij de douanedienst. Het team is belast met de uitvoering van rigoureuze hervormingen bij ‘s lands belangrijkste belastingbewaarders. “Er zijn gevallen waar er wordt aangegeven dat auto’s voor 1.000 en 2.000 US dollars zijn aangeschaft in het buitenland. Zo worden er minder invoerrechten betaald. Maar dezelfde voertuigen worden aan de consument verkocht voor 10.000 en 12.000 US dollars. Al deze gevallen van de afgelopen vijf jaren zullen wij met de wet in de hand opnieuw bekijken. De schuldigen zullen in de gelegenheid gesteld worden om alsnog hun rechtmatige bijdrage aan de staatskas te leveren”, geeft Ramdjielal aan.

Controle

Bij de officiële indiensttreding van zestien aspirant-douaniers dinsdag, heeft Ramdjielal een reeks korte- en langetermijnplannen ontvouwd om het door corruptie zwaar beschadigde imago van het korps te herstellen. “Het hoofddoel is om de staat voortaan zijn rechtmatig aandeel aan inkomsten toe te laten komen. Binnen een jaar moet er orde op zaken zijn”, voegt de militair eraan toe.

Om het probleem van onderfacturering voor goed aan banden te leggen, is de samenwerking met de Zwitserse organisatie ‘Société Générale de Surveillance (SGS)’, na dertig jaar hersteld. SGS specialiseert zich in het toetsen van de kwaliteit en veiligheid van goederen en beoordeelt als nationale en internationale standaarden in acht zijn genomen. “Zij zullen het controlerend voorwerk doen voor de douane om geknoei met facturen te elimineren.”

Politiek

Zowel Ramdjielal als Romeo Chin A Loi, voorzitter van de douanebond, betreurt dat de politiek bewust de douanedienst zwak heeft gehouden. “Dit maakt manipulatie en beïnvloeding van het korps ten behoeve van politieke vrienden inderdaad makkelijk”, beaamt China A Loi. Hij herinnert zich nog het moment in 1981 waarop de leiding van het korps besloot de samenwerking met de SGS te beëindigen. “Vanaf dat moment kreeg je allerlei problemen met onderfacturering.”

De bondsman is ook blij dat er eindelijk gewerkt wordt met stapels van consultantrapporten en strategische plannen die alle- maal ‘bewust’ werden genegeerd. Ramdjielal: “Alles is al uitgewerkt en wij hoeven geen dure consultant meer in te huren”.

Er komt een nieuw hoofdkantoor en een helikopter- en marinebasis aan de Nieuwe Haven. Ook worden strategische posten langs de grenzen en luchthavens te Zanderij en Zorg en Hoop volledig gerenoveerd en uitgebreid.

Minister Adeline Wijnerman van Financiën gaf persoonlijk de aanzet tot de hervorming toen ze vijf hooggeplaatste douaniers uit hun functies zette en ter beschikking van haar ministerie stelde. Zij draagt nu het etiket ‘Iron Lady’, omdat haar voorgangers niet opgewassen oogden tegen de negatieve gang van zaken binnen het korps.-.

Share this page:
« Back
Back to Top