Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Controle op naleving minimumloon noodzakelijk in Suriname

26/03/2013

PARAMARIBO – Als het minimumloon eenmaal is vastgesteld, moet erop worden toegezien dat werkgevers het naleven. Dit zegt parlementariër Ronny Asabina tegen de krant. “Het is belangrijk dat het voorstel door een ieder gedragen wordt en door alle partijen wordt nageleefd.”

Volgens de parlementariër moet ervoor gewaakt worden dat basisvoorzieningen, waar werknemers aanspraak op maken, niet over het hoofd gezien worden, maar in stand worden gehouden. Als voorbeeld neemt hij de ziektekostenverzekering, die naar zijn inziens onderdeel moet uitmaken van het minimumloon.

De Raad van Ministers moet binnenkort beslissen welk bedrag – drie, vier of vijf Surinaamse dollar – als minimumloon zal worden gehanteerd. Asabina acht het noodzakelijk dat zowel de werknemer als werkgever in zijn behoefte wordt voorzien. “Het gaat niet om de werknemer of werkgever, maar om de burger van het land.”

Ook collegaparlementariër Carl Breeveld stelt de waardering van de werknemer centraal. Hoewel hij zich nog niet heeft verdiept in de materie, ziet hij als ideaal een uurloon van SRD 5. “Ik ga voor het minimale. Elke werkende moet op de juiste manier beloond worden”, onderbouwt hij zijn keus.

Onderzoek

Naast controle op naleving van het vastgestelde minimumloon pleit Asabina ervoor, dat er onderzoek komt naar informele sectoren, die volgens hem gemakkelijk langs de regels heen kunnen werken. Hij neemt de goudvelden als voorbeeld: “Als de arbeider een minimumloon van SRD 3 moet krijgen en stel hij heeft voor de hele maand slechts drie gram goud gevonden, hoe gaat de concessiehouder daarmee om?” vraagt hij retorisch. “We zijn koning in het land als het gaat om het overnemen van dingen uit het buitenland, maar het is belangrijk om eerst de traditionele gang van zaken in de verschillende branches in kaart te brengen.” In aanloop naar de debatten in het parlement zal de Anton de Kom Universiteit het oud loononderzoek van 2008 bijstellen met resultaten die naar voren komen bij een onderzoek naar de hedendaagse gegevens binnen verschillende bedrijven.-.

Share this page:
« Back
Back to Top