Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Congres Melding Ongebruikelijke Transacties goed bezocht op Aruba

5 DECEMBER 2013

Oranjestad – ,,Bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering is van groot belang om Aruba aantrekkelijk te houden voor investeerders en de economie van Aruba te laten groeien.”

Dat zei minister Juan David Yrausquin van Financiën en bij de opening van het onlangs gehouden congres van het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT).

Ruim honderd belangstellenden woonden het congres bij dat de titel ‘Dag van het Vastgoed’ droeg. De uitgenodigde sprekers informeerden hen over het voorkomen en bestrijden van witwassen en terrorismefinanciering door middel van vastgoed-fraude. Onder de deelnemers waren onder meer lokale notarissen, advocaten, makelaars, medewerkers van het Openbaar Ministerie, de Centrale Bank van Aruba en het Korps Politie Aruba.

Aanleiding voor het congres is het rapport van de Nationale Risico Analyse Witwassen en Terrorismefinanciering dat de risico’s beschrijft voor witwassen en het financieren van terrorisme op Aruba. Eén van deze risicogebieden is de vastgoedsector. Witwassen middels vastgoed kan op allerlei manieren plaatsvinden en hierbij kun- nen verschillende partijen betrokken zijn, zoals makelaars, notarissen, advocaten, maar ook banken. Een belangrijke manier om witwassen door middel van de vastgoedsector te voorkomen en te bestrijden is door het verhogen van de kennis en expertise van alle betrokken partijen. In dit kader heeft het MOT dit congres georganiseerd met als doel de deelnemers een ander perspectief te bieden op de vastgoedwereld.

De openingstoespraak van minister Yrausquin werd gevolgd door een presentatie van journalist Harry Lensink, wiens nieuwste boek ‘De jacht op crimineel geld’ momenteel in de winkels ligt. Tijdens het congres werd ook een training gegeven door i-KYC, een gespecialiseerd consultancy- en trainingsbureau op het gebied van witwassen uit Nederland en zijn er presentaties gehouden door notaris Hilde Rodriguez-Taekema, de Centrale Bank van Aruba, het Openbaar Ministerie en uiteraard het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties zelf.

Belangstellenden kunnen de presentaties nalezen op de website van het meldpunt:

www.fiu-aruba.com

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top