Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

BvL dient internationale klacht in tegen regering

20/01/2017

PARAMARIBO – De Algemene Onderwijzersbond in Nederland (AOB) heeft zich solidair verklaard met de Bond van Leraren zegt Wilgo Valies. De twee bonden zullen samen een officiële klacht voorbereiden bij de Internationale Arbeidsorganisatie tegen de Surinaamse regering.

De Surinaamse vakbondsleider verwijst naar de situatie van de openbare school Uitkijk waar de stakende leerkrachten zijn vervangen door een ander team. Valies heeft ook kritiek op de Evangelische Broedergemeente Suriname (EBGS). “Die dames zijn niet makkelijk”, zei hij onder andere verwijzend naar de directeur van het EBGS-onderwijs, Mildred Demon. “Wij hebben ze duidelijk gemaakt dat als er geen verandering komt in de basyamentaliteit, we straks weer een andere AR Leeuwin in actie hebben.” Hij verwees hiermee naar een recente actie, na mutatie van leerkrachten van deze muloschool naar het lager onderwijs. Dat besluit is intussen teruggedraaid, dankzij bemiddeling van parlementariër en voorganger bij de EBGS, Carl Breeveld.

Valies heeft klachten van leerkrachten uit het binnenland, onder meer dat leerkrachten van de EBG die kritiek leveren worden gedreigd met ontslag. “Als ze dit beleid van de basyacultuur voortzetten, gaan ze problemen met ons krijgen. We moeten dit uitbannen, want u moet met een gerust hart en onbevreesd uw werk kunnen doen. Anders gaan ze door.”De leerkrachten van OS Uitkijk staken sinds 4 januari, omdat zij eisen dat het onderhoofd schoolleider moet worden, nu de vorige met pensioen is. Het onderhoofd in kwestie had een aanbod om schoolhoofd te worden in Jarikaba geweigerd. Valies ondersteunt de leerkrachten in deze strijd omdat ze lid zijn van zijn pas opgerichte Aliantie van Leerkrachten in Suriname.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top