Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Bouw nieuw ziekenhuis op Curacao met commerciële lening gefinancierd

DONDERDAG, 06 DECEMBER 2012

WILLEMSTAD — De bouw van Nos Hospital Nobo (NHN) wordt doormiddel van een commerciële lening gefinancierd. De interesse vanuit onder andere lokale banken hiervoor is groot, zegt Reginaldo Doran, directeur van Stichting Sona. De commerciële lening moet gezien worden als een overbruggingslening. Zodra de aanwijzing van Nederland opgeheven wordt en Curaçao geld mag lenen, kan de overheid er alsnog voor kiezen om de commerciële lening over te laten nemen door een obligatielening. Dat betekent dat de aflossingskosten dalen. De bouw van het nieuwe ziekenhuis is geraamd op 108 miljoen dollar.

“Op korte termijn zal de financieringskwestie rond zijn.” Het contract tussen het bouwconsortium Ballast Nedam en Sona is zo goed als rond en ook de financieringsplannen zijn in een vergevorderde fase. Usona is formeel nog steeds de trekker van het bouwproject NHN. Volgens Doran is het een kwestie van dagen dat het contract tussen Ballast Nedam en Usona afgewikkeld is. “De laatste puntjes op de i zijn al gezet.”

Doordat Curaçao vanwege het begrotingstekort restricties heeft gekregen kan het land geen obligatielening meer uitschrijven om de bouw van NHN te financieren. Daarom moest Usona uitwijken naar een duurdere oplossing, het aangaan van een commerciële lening. Dat kan op basis van de businesscase van het nieuwe ziekenhuis. Doran: “De businesscase is zodanig berekend dat het ziekenhuis in staat zal zijn om voldoende inkomsten te genereren voor de aflossing van de lening voor de bouw en inrichting van het ziekenhuis en de exploitatie.” Begin 2013 zal alles afgerond moeten zijn.


Stichting oprichte
n

Een obligatielening, waarbij Nederland conform de afspraak verplicht is om in te schrijven, zou voordeliger zijn geweest omdat de rente lager is. “Dat is de ideale situatie, maar daar leven we niet meer in.” Om de lening aan te kunnen gaan moet er een stichting worden opgericht. Wie hiervan deel gaan uitmaken is nog niet geïdentificeerd, vertelt Doran. “Het Sehos is het enige centrale ziekenhuis dat we hebben. Hoe je het ook wendt of keert, voor een groot gedeelte zullen de faciliteiten en mensen aan het Sehos onttrokken worden.” Vorige maand heeft Usona om de tafel gezeten met de Raad van Bestuur en Toezicht van het Sehos en de minister van Gezondheid om afspraken te maken rond de transitie van het bestaande Sehos naar het nieuwe ziekenhuis.

Usona is verrast door de uitspraken van het Sehos de afgelopen tijd in de media, waaronder die waarin het Sehos stelt de trekkersrol samen met de overheid te willen vervullen. “We zijn ervan uitgegaan dat we een redelijk goede verstandhouding met ze hadden. We betrokken ze bij alles en hielden ze op de hoogte van onze vorderingen”, zegt Doran. “Het gaat niet om wie er het eerst een ziekenhuis gaat bouwen. Uitgangspunt is dat er een nieuw ziekenhuis voor Curaçao komt. Dat kun je niet buiten het Sehos om doen.” Volgens Doran heeft het ziekenhuis altijd heel goed meegewerkt door het aanleveren van data.

Share this page:
« Back
Back to Top