Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Bonaireaanse tandartsen noemen bezuinigingen onverantwoord

MAANDAG, 07 JANUARI 2013

KRALENDIJK — De tandartsen op Bonaire zijn bezorgd en ontevreden met de bezuinigingsmaatregelen van de Nederlandse minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, in de zorgverzekering van Caribisch Nederland. Zij noemen de maatregelen onverantwoord en zelfs ondemocratisch. “De ongelijkheid van de inwoners van Caribisch Nederland ten opzichte van Europees Nederland wordt door deze maatregelen alleen maar vergroot”, aldus de tandartsen.

De maatregelen met de meest verstrekkende gevolgen zijn volgens de tandartsen: het schrappen van de eenmalige sanering van het gebit voor mensen boven de achttien jaar en geen orthodontie (beugels) meer voor kinderen onder de achttien jaar. Dat betekent dat de afspraken van Nederland met Bonaire voor wat betreft de zorg opnieuw worden geschonden en de sociale achterstanden alleen maar verder zullen oplopen. Zo zal men ook de eerste twintig behandelingen bij de fysiotherapeut zelf moeten betalen.

Volgens de tandartsen is de gezondheidszorg in Nederland al 65 jaar goed geregeld. Op Bonaire bestaat dit pas twee jaar en nu al wordt er flink op bezuinigd. Dit betekent dat er van achterstanden wegwerken geen sprake meer is. Het verlengen met een half jaartje voor de lopende behandelingen lost niks op.

“Een goed gebit zorgt voor een betere gezondheid en meer mogelijkheden tot medische zorg. Was het niet de bedoeling bij de invoering van de zorgverzekering, dat de hele bevolking de eenmalige sanering van het gebit zou krijgen, en niet dat slechts de gelukkigen die als eersten aan de beurt waren”, vragen zij zich af.

Volgens de tandartsen vindt de minister dat de inwoners van Caribisch Nederland nog meer zelf moeten gaan betalen. In 2013 wordt ook nog een eigen bijdrage ingevoerd. En dat terwijl ook veel belastingen omhoog zijn gegaan. Het leven op Bonaire is al vrijwel onbetaalbaar geworden voor de gemiddelde burger – werkend of niet werkend (AOV, onderstand/uitkering).

Zij stellen dat er op deze manier nog een extra ongelijkheid wordt gecreëerd op Bonaire zelf. “De ene heeft wel de eenmalige sanering van het gebit gekregen en voor de ander is dit vanaf nu onbetaalbaar geworden. Deze bezuinigingsmaatregel is uiterst onverantwoord en zelfs ondemocratisch te noemen”, aldus de tandartsen op Bonaire.

Share this page:
« Back
Back to Top