Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Binnen een maand inhoudelijke keuzes voor sociaal verzekeringsstelsel in Suriname

08-04-2013

PARAMARIBO – Een speciale onderraad van de Raad van Ministers sleutelt op dit moment samen met het tripartiet overleg aan de opzet van het sociale verzekeringsstelsel. De regering heeft accountantskantoor KPMG ingehuurd om een ontwerp voor het stelsel te maken.

De Ware Tijd sprak met vakbondsman Henny Staphorst, die namens het tripartiet overleg deelneemt aan de gesprekken, over de voortgang van het project. “We hebben iedere vier weken overleg met KPMG”, zegt Staphorst. “We willen niet dat die mensen na een jaar een rapport schrijven waar we het niet mee eens zijn. We moeten voorkomen dat het bureau op een voor ons onacceptabel spoor gaat zitten.”

Binnen een maand moeten inhoudelijke keuzes worden gemaakt. Onlangs nog liet vicepresident Robert Ameerali weten dat KMPG tot spoed is gemaand. De werkgroep richt zich op een algemene ziektekostenverzekering, een algemene pensioenregeling en een minimumloon. Volgens Staphorst is nú het moment, vanwege de boomende economie. “De werkgelegenheid gaat volgend jaar een piek vertonen”, meent hij. “Als een bedrijf zegt: door dat minimumloon kunnen we maar acht in plaats van tien man in dienst nemen, maakt dat niet uit. Die twee vinden elders ook werk”.

Het stelsel stapsgewijs invoeren, en uitgaan van wat er in Suriname al voor handen is. Dat is het uitgangspunt, maakt Staphorst duidelijk. En daar gaan de discussies met KPMG over, valt uit zijn woorden op te maken. “We kunnen geen modellen uit het buitenland overnemen”.

Goudzoekers

Stapsgewijs, want de te nemen stappen zijn groot. Uitgangpunt van het nieuwe stelsel is dat iedereen die werk heeft, eraan zal moeten meebetalen. Maar wat is werk? Staphorst neemt de goudzoekers in het binnenland als voorbeeld. “Ze betalen geen belasting, maar ze hebben wel een bedrijfje, zonder vergunning. Hoe brengen we die groep zover om belasting en premie te gaan betalen? En hoeveel van hen staan als on- en minvermogenden geregistreerd? We weten het niet.” Daarom is een op te richten ‘instituut voor sociale verzekeringen’ een belangrijke schakel in het plan. Staphorst: “Die autoriteit gaat over de pensioenen, maar ook over de on- en minvermogenden. Nu gaat iedereen naar een ander loket en vertelt daar een ander verhaal. Die autoriteit moet gaan cross-checken, en bepalen wie in aanmerking komt voor een vrijstelling van de premie.”

Chaos

Toch blijven er mensen die hun premie echt niet zullen kunnen betalen. Staphorst weet nog niet hoe groot die groep zal zijn. “Wij verwachten dat de overheid uiteindelijk minder kwijt zal zijn aan zorgkosten”, zegt hij. De administratie van de on- en minvermogenden bij het ministerie van Sociale Zaken is een chaos. Het hoeft geen probleem te zijn, volgens Staphorst: de categorie zal vanzelf overbodig worden.

De on- en minvermogendenkaart is namelijk géén verzekering, benadrukt hij. “Pas als je ziek wordt moet je om zo’n kaart gaan bedelen. Als eenmaal iedereen is verzekerd, is die kaart niet meer nodig.” Daarom is het ministerie nu slechts zijdelings bij de opzet van het nieuwe stelsel betrokken.

Landsdienaren

Volgens Staphorst zullen de zestigplussers als eerste aan de beurt zijn voor een algemene ziektekostenverzekering. Van de groep van 40.000 AOV’ers is volgens hem de helft al verzekerd, want dat zijn gepensioneerde landsdienaren. “De op te richten autoriteit moet naar de andere helft kijken. Het zal lastig worden, want er is geen administratie.” Maar volgens hem is het vooral belangrijk érgens te beginnen. “Begin bij de premie die nu al gehanteerd wordt voor het SZF. Laat mensen bewijzen dat ze dat echt niet kunnen betalen, dan kunnen we voor hen een oplossing vinden.”

Om dezelfde reden heeft hij weinig boodschap aan de discussie over de hoogte van het toekomstige minimumloon. “Laat de Assemblee dat maar vaststellen. Begin gewoon ergens, dan kom je uiteindelijk op het niveau waar je wilt zijn.”.-.

Share this page:
« Back
Back to Top