Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

‘Bientu’ is omvangrijk onderzoek geworden op Curacao

DINSDAG, 12 NOVEMBER 2013

WILLEMSTAD — Een onderzoeksteam heeft gisteravond een huiszoeking verricht in het hoofdkantoor van Robbie dos Santos in Koraal Specht, in het kader van het Bientu-onderzoek. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) middels een persbericht. Opmerkelijk is dat het OM het nu heeft over ‘een omvangrijk strafrechtelijk onderzoek van financiële aard’ en niet zo specifiek meer over witwaspraktijken.

Het OM had het eerder over mogelijke witwaspraktijken, waarbij zeer grote bedragen zijn witgewassen en naar het buitenland weggesluisd. Bovendien zou volgens het OM het einddossier in deze zaak eind augustus gereed zijn. Maar de afgelopen maanden zijn aanvullende onderzoeken van financiële aard verricht door het Recherche Samenwerkingsteam (RST), waardoor het niet meer zo duidelijk is hoe lang dit onderzoek gaat duren. Het OM meldt dat het onderzoek, in een afrondende fase verkeert. Er zijn inmiddels diverse onderzoeken verricht. Daarnaast hebben financieel specialisten van politie en OM nader onderzoek gedaan naar de binnengekomen informatie uit diverse rechtshulpverzoeken (aan onder andere de Verenigde Staten en Venezuela, red.), de getuigenverklaringen en andere belangrijke informatie, waarbij ook het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) betrokken is. Tevens waren op verzoek van het lokale OM, twee Nederlandse officieren van justitie op het eiland, die zich over het gehele dossier hebben gebogen. Daarnaast waren ook Amerikaanse deskundigen op het eiland voor een onderzoek.

Huiszoeking

Het onderzoek duurt echter voort. De huiszoeking in het nummerkantoor van Dos Santos gelegen aan de Amandelweg, onder leiding van de rechter-commissaris Mauritz de Kort en officier van justitie Leomar Angela, nam gisteravond vele uren in beslag. Daarbij werden de computers gecontroleerd en zijn tevens diverse documenten in beslag genomen, die belangrijk zijn voor het onderzoek. Dos Santos was duidelijk niet blij met de huiszoeking en zou zelfs gedreigd hebben met de sluiting van al zijn nummerkantoren, met alle negatieve gevolgen van dien voor de honderden medewerkers die hij in dienst heeft.

De advocaten Eldon ‘Peppie’ Sulvaran en Chester Peterson waren ook aanwezig bij het nummerkantoor. Sulvaran zei vandaag in de media te begrijpen dat Dos Santos de OM-praktijken beu is.

Het is niet de eerste keer dat het bedrijf van de verdachte wordt binnengetreden voor onderzoek. Ook de woning van Dos Santos werd eerder doorzocht. Bovendien is het beslag op zijn rekeningen in de Verenigde Staten nog steeds van kracht.

Dos Santos is tot nu toe de enige verdachte in deze zaak. Het OM kan vooralsnog niets zeggen over mogelijke andere verdachten, betrokken bij deze zaak. Zo is nog steeds niet duidelijk of de broer van Dos Santos, de voormalige minister van Financiën George Jamaloodin (MFK), als verdachte is aangemerkt. Dit wordt pas duidelijk nadat alle verdachten zijn gedagvaard. Dan worden ook de tenlasteleggingen in deze zaak bekend.

Bron: Amigoe, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top