Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Bezuinigingsplan fysiotherapeuten en tandartsen BES levert miljoen dollar op

MAANDAG, 22 APRIL 2013

KRALENDIJK — De fysiotherapeuten en tandartsen in Caribisch Nederland bezuinigen liever zelf, dan de maatregelen van minister Schippers door te laten gaan. Zij hebben het voorstel gedaan om de gewenste 1 miljoen dollar aan bezuinigingen zelf op te brengen. In ruil daarvoor vragen de fysiotherapeuten de minister om onder andere de volledige vergoeding van fysiotherapie en de sanering van het gebit voor volwassenen te behouden.

Zij vragen een kans om zelf voorstellen te doen, onder het motto: “Bezuinigen is tegengaan van verspilling”. De huisartsen dragen symbolisch een bedrag bij en Fundashon Mariadal steunt het initiatief.

 

Werkgroep

Alle inspanning van de Eerste en Tweede Kamer ten spijt, staat minister Schippers nog steeds achter haar beslissing om de sanering en de eerste twintig behandelingen fysiotherapie per 1 juli 2013 uit het zorgpakket CN te halen.

Tijdens de CN-week van afgelopen maart zei de minister op verzoek van de Bestuurscolleges dat zij bereid is alternatieve bezuinigingen te overwegen.

De zorgaanbieders in Bonaire hebben direct de Werkgroep Zorg CN gevormd, met het doel om zelf te kijken, waarop het beste kan worden bezuinigd. “Bezuinigen daar ontkomen we niet aan,” aldus Anita Groenendal, voorzitter van de CN vereniging van fysiotherapeuten (CNVF). “Alleen waarop. Dat kunnen we beter zelf voorstellen. De situatie in CN is immers heel anders dan in Europees Nederland.”

 

1 miljoen dollar

De eerste stap was het ‘vinden’ van 1 miljoen dollar. Daarvoor is door de werkgroep goed gekeken naar de huidige budgetten, in de wetenschap dat het ministerie in Nederland op dit moment alleen gevoelig is voor harde dollars. Zowel de fysiotherapeuten als de tandartsen hebben ervoor gekozen om zelf minder te gaan verdienen. “Het is in het belang van de lokale bevolking dat we dit doen”, zegt Mary Timmermans, secretaris van de CNVF. “Wij weten dat 90 procent van de patiënten onvoldoende geld heeft om de behandelingen zelf te betalen. En dat gaat ten koste van hun gezondheid. Dat kunnen we toch niet laten gebeuren.”

Daarnaast is allereerst steun gezocht bij de huisartsen en Fundashon Mariadal. Beide groepen zijn het eens dat de maatregelen eerder voor meer dan minder gezondheidsproblemen zorgen. Zij besloten het initiatief volmondig te steunen. Daarna is ook de Directie Zorg & Samenleving en het Zorgverzekeringskantoor (ZVK) benaderd. Beide instanties zijn onmisbaar in de onderhandelingen met de Bestuurscolleges en het ministerie.

Het resultaat is dat er een alternatief voorstel ligt bij alle Bestuurscolleges in CN.

 

Minister aan zet

De Bestuurscolleges zullen de brief binnenkort aan de minister sturen. Dan is de minister aan zet. “We zitten weer in de wachtkamer van de minister. Staat de minister positief tegenover onze actie, dan liggen onze inhoudelijke bezuinigingsvoorstellen al klaar”, aldus Nilda Emerenciana, penningmeester van de CNVF. “Besluit de minister toch haar maatregelen door te voeren, dan houdt het voor ons op. Dan hebben we alleen nog de wetenschap dat we er alles aan hebben gedaan om de maatregelen tegen te houden.”

Hoe het dan verder moet? Groenendal: “Ik zou echt niet weten wat we dan nog verder kunnen doen om de minister op andere gedachten te brengen.”

Share this page:
« Back
Back to Top