Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Belastingverdrag tussen Curacao en Malta

VRIJDAG, 18 OKTOBER 2013

VALLETTA — Curaçao heeft gisteren een Double Tax Agreement (DTA) afgesloten met Malta. Tijdens zijn bezoek aan het EU-lidstaatje in de Middellandse Zee heeft minister Jose Jardim van Financiën met zijn Maltese ambtgenoot het belastingverdrag ondertekend. Een DTA is een verdrag ter voorkoming van dubbele belastingheffing.

Met het overeengekomen belastingverdrag wordt verdere economische samenwerking tussen de twee landen mogelijk gemaakt en zijn enkele fundamentele barrières voor economische samenwerking, door het voorkomen van dubbele belastingheffing, weggenomen. Volgens een toelichting van het ministerie van Financiën opent Curaçao met dit verdrag ‘een nieuwe etappe ten aanzien van haar potentieel als internationaal financieel centrum’. Eerder tijdens zijn ambtstermijn sloot Jardim al een TIEA (Tax Information Exchange Agreement) met Colombia. “Zowel deze TIEA met Colombia alsmede de DTA met Malta zijn de eerste vruchten van het verdragsbeleid van het ministerie van Financiën, waarbij overheid en private sector de handen ineen hebben geslagen. Nadat in het jaar 2009 de laatste tekst overeengekomen was ten aanzien van voorkoming van dubbele belastingheffing met Jamaica is er sindsdien niets concreets ondernomen om tot internationale belastingverdragen te komen. Hier is nu aanzienlijke verandering in gekomen”. Volgens het ministerie zijn de inspanningen van Jardim er op gericht om de randvoorwaarden voor het behoud en de groei van de internationale financiële sector te waarborgen.

Venezuela

Pais-leider Alex Rosaria, die in het verleden als staatssecretaris van fiscale zaken voor de PNP veel TIEA’s met landen afsloot, laat desgevraagd weten positief te zijn over het afsluiten van de DTA met Malta. “Malta stond destijds niet op mijn lijst omdat de goederen- en servicestroom tussen ons en hen niet heel groot is. Maar ik hoop dat Malta het begin is van meer DTA’s.” Naast Malta heeft Curaçao momenteel alleen een DTA met Noorwegen, en is de materie tussen Curaçao en Nederland middels de BRK geregeld. “Wat nu absoluut prioriteit heeft wat mij betreft, is de uitonderhandelde concepttekst van de DTA met Venezuela weer op te pakken en proberen te formaliseren. Je moet belastingverdragen afsluiten met landen waar je veel zaken mee doet. Daarom zijn nu Venezuela, Canada en Colombia belangrijk.” Tijdens een bilateraal overleg met Panama, bij de VN-bijeenkomst in New York, heeft premier Ivar Asjes onlangs ook gevraagd naar de mogelijkheden van een DTA tussen Curaçao en Panama. De minister van Buitenlandse Zaken van dat land gaf aan bereid te zijn om daarover te praten.

Bron: Amigoe, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top