Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Belastingaccountantsbureau: Toename ob-opbrengsten van 60 procent op Curacao

WOENSDAG, 23 JANUARI 2013

WILLEMSTAD — Sinds de start van de gameshow en de roadshows die de Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB) organiseert in het kader van de campagne ‘Bo faktura…Pidié!…Dun’é!’ zijn de opbrengsten van de omzetbelasting (ob) bij toko’s en minimarkets met 60 procent toegenomen. Dat meldt directeur van SBAB Sherwin Casper aan Amigoe.

Hij reageert hiermee op de kritiek die Statenlid Glenn Sulvaran tijdens de behandeling van de begroting uitte. Hij liet weten dat hij de indruk had gekregen dat de SBAB promotor van concerten was en geen belastingaccountant. Volgens Casper heeft Sulvaran het volste recht om zich zorgen te maken om diverse overheidsinstituties, maar heeft de campagne juist vruchten afgeworpen. “We hebben met een steekproef 100 toko’s en minimarkets tweemaal onderzocht. In oktober 2012 bleek dat zij 60 procent meer omzetbelasting hebben opgebracht dan in januari 2011, toen we met de gameshow op televisie van start gingen”, aldus Casper. “Om het project ‘verzegelde kassa’s’ tot een succes te maken startten we ook met een roadshow met concerten, waarbij allerlei sectoren en buurten aan bod kwamen. Hiermee wilden we mensen bewust maken om telkens een factuur te vragen, en ook konden we hiermee informatie geven.” In de campagne gaat het erom dat klanten kassabonnen of facturen vragen bij hun aankopen, en dat winkeliers deze bonnen correct laten zijn. Afgelopen jaar trapte SBAB het project rond verzegelde kasregisters af waarmee ook wordt gedoeld op verhoging van de belastingcompliance.

Gestopt

De projecten werden bij de start ondersteund door de toenmalige minister van Financiën George ‘Jorge’ Jamaloodin (MFK), maar op verzoek van huidig minister van Financiën Jose Jardim komt er een onderzoek naar de rechtmatigheid en juistheid van de shows. Ook zal het kasregisterproject nader worden onderzocht. “Als de nieuwe minister, die overigens ingebracht is door Statenlid Sulvaran, vindt dat het anders moet of een ander plan heeft, dan hoor ik graag hoe hij dat zou willen.” zegt Casper. Hij meldt dat hij per direct gestopt is met de shows, hoewel er nog twee op de agenda staan die al geboekt zijn en betaald: de bachata-artiest El Torito die op 6 april optreedt en merenguezanger Eddy Herrera, die Curaçao op 11 en 12 mei aandoet. “We zijn op zoek naar een nieuwe organisator die de organisatie en een groot deel van de kosten over wil nemen”, zegt Casper. “Enkele carnavalsgroepen willen dit waarschijnlijk gaan doen”.

Share this page:
« Back
Back to Top