Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Bedrijfsleven en vakbonden verklaren oorlog corruptie in Suriname

12/01/2013

PARAMARIBO – Zowel werkgevers als arbeiders zullen vanaf dit jaar niet langer aan de zijlijn blijven staan, terwijl corruptie hoogtij viert in het land. “Ik verwacht ondersteuning van de vakbeweging om dit jaar de strijd aan te gaan tegen de groeiende corruptie”, zei Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) op de 43ste jaardag van de Vakcentrale C-47. Robby Berenstein,C-47-voorzitter, noemt de situatie een tijdbom. Werknemers kunnen volgens hem niet langer toezien hoe topfunctionarissen zichzelf verrijken ten koste van de samenleving.

Corruptie

“Soms denken mensen dat corruptie alleen bij de overheid voorkomt, maar niets is minder waar. De meeste corrupte handelingen komen daarbuiten voor. Het georganiseerd bedrijfsleven zal dit jaar ten strijde trekken tegen degenen die misbruik maken van hun positie met kennis, manipulatie, misleiding en zelfs intimidatie. Op slinkse manieren proberen zij nationale bezittingen toe te eigenen”, stelt de VSB-voorzitter onomwonden.

Welzijn ergert zich vooral aan de onacceptabele wijze waarop de ongure zaken goed worden gepraat. “En deze mensen weten zich te omringen door oprechte politici en geven de politiek een slechte naam. Ik hoop dat wij deze mensen die niet in het belang van de totale samenleving werken zo ver mogelijk van ons kunnen houden.”

Ondernemers en arbeiders zouden volgens hem zoveel mogelijk gevallen van corruptie aan de grote klok moeten hangen. Ook moet er intern gewerkt worden aan het ontmoedigen van onbehoorlijke handelingen voor eigen gewin. Wanneer er sprake is van corruptie op het hoogste niveau in het land, zal het volk bij de verkiezingen moeten beslissen om corruptelingen uit te sluiten van het machtscentrum.

Berenstein verwijst naar de vele beschuldigingen aan het adres van minister Ramon Abrahams van Openbare Werken. Verder speelde het probleem van ex-onderminister Mahiner Gopi van Regionale Ontwikkeling die op een onzuivere manier zou zijn gekomen aan bijkans 100.000 hectare van de vroegere Bruynzeel Houtmaatschappij Suriname.

De meest recente ophef vond plaats rond de kandidaat die de regering heeft voorgedragen om later dit jaar directeur van Staatsolie te worden. De gegadigde, John Sew Atjon, is zelfs ondernemer in de mijnbouwsector en heeft vergunningen van de regering gehad om 600.000 hectare te verkennen.

“Ik ga niet in op die discussie over de grootte van het gebied of als het om concessie- of exploratierechten gaat. Maar dit is belangenverstrengeling. Je kan geen leiding geven aan het grootste mijnbouwbedrijf van de Staat en zelfs ook belangen hebben in die sector”, beargumenteert de bondsman.

Ook de strijd tussen Havenbeheer en de politieke organisatie van coalitiepartner Paul Somohardjo om een stuk terrein moet naar zijn mening niet vergeten worden. De situatie stremt de groeimogelijkheden van ‘s lands economische poort. “Ik ben het eens met de voorzitter van de VSB, dat wij tegen dit soort zaken, waarbij het privébelang boven het nationaal belang wordt gesteld ten strijde moeten trekken”, aldus Berenstein.

Share this page:
« Back
Back to Top