Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

AVBZ-fonds wordt schommelfonds voor SVB op Curacao

VRIJDAG, 14 DECEMBER 2012

WILLEMSTAD — De Algemene Verzekering Bijzondere Ziektekosten (AVBZ) die wordt ondergebracht bij publieke zorgverzekeraar SVB, zal als schommelfonds worden ingezet om tekorten in de sociale fondsen te kunnen dekken. Zo kunnen de fondsen die onder de SVB vallen onderling geld lenen. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten wordt belast met het toezicht. Dat zei demissionair minister van Gezondheid Stanley Bodok gisteren tijdens de persconferentie van de ministerraad.

Het AVBZ-fonds wordt momenteel beheerd door de BZV. Deze stichting gaat op in de SVB. Het personeel dat nu belast is met de uitvoering van het AVBZ-fonds zal betrokken worden bij het integratieproces zodat hun rechten gegarandeerd blijven, aldus Bodok. De wet moet nog aangepast worden om het fonds bij de SVB onder te brengen. De minister verwacht dat het wetgevingstraject soepel zal verlopen.

Deze verschuiving is onderdeel van de invoering van de nieuwe basisziektekostenverzekering die per 1 januari 2013 moet worden ingevoerd. De waarde van het fonds bedroeg in 2010 319 miljoen gulden. Het AVBZ-fonds is een volksverzekering tegen risico’s die elders onverzekerbaar zijn en waar geen regelingen voor bestaan. Het gaat daarbij om de verpleging, de verzorging en de behandeling van personen die chronisch lichamelijk ziek zijn, die lichamelijk, verstandelijk, visueel of auditief gehandicapt zijn alsook van personen die psychiatrisch ziek zijn. Lichamelijk gehandicapten kunnen ook in aanmerking komen voor kunst- en hulpmiddelen.

Het AVBZ-fonds wordt gefinancierd door de werkende bevolking. Die betaalt een inkomensafhankelijke premie van 2 procent. Daarvan betaalt de werkgever 0,5 procent. De overige fondsen die onder de SVB vallen, waaronder het AOV-fonds en het zv/ov-fonds, draaien al jaren met verlies. Volgens Bodok is het voordeliger om via het gezonde AVBZ-fonds de tekorten aan te vullen, dan op de kapitaalmarkt geld te moeten lenen.

Share this page:
« Back
Back to Top