Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Arubaanse Statencommissie verzamelt medische standpunten mbt Un firma p’un yiu di tera

VRIJDAG, 25 OKTOBER 2013

ORANJESTAD — Standpunten inventariseren van artsen, specialisten, AZV en andere betrokken uit de medische en onderwijskundige wereld, daarmee is de vaste Statencommissie voor Volksgezondheid bezig om zo de studentenactiegroep Un firma p’un yiu di tera (Een handtekening voor een Landkind) te helpen. Voorzitter Mervin Ras legt aan Amigoe uit dat het voorwerk is voor de nieuwe samenstelling van de commissie.

“Want nu de verkiezingen voorbij zijn, moeten de vaste Statencommissies worden gevormd met nieuwe commissieleden en nieuwe voorzitters”, aldus Ras. Ze wil haar voorzittershamer goed overdragen en is daarom bezig met een ‘inventarisatiefase’. “Zo bouw ik een dossier op dat ik straks kan overdragen aan de nieuwe voorzitter.”

Die inventarisatiefase houdt in dat de vaste Statencommissie van Volksgezondheid gesprekken voert, met de actiegroep zelf, met artsen en specialisten en met medische belangenorganisaties en Directie Volksgezondheid. Die gesprekken konden niet eerder, vanwege de drukte door verkiezingstijd. Over de inhoud van de gesprekken kan de voorzitter alleen maar zeggen dat de sfeer positief en oplossingsgericht is. “Maar veel meer dan inventariseren wat iedereen vindt en wil, kunnen we niet doen. Eerst moeten de commissies zijn gevormd.”

Terugblik

Medio juli kwam de groep medisch studenten (met een opleiding in Latijns-Amerika) in het nieuws met een handtekeningenactie. Ze verzamelden in enkele weken tijd ruim 10.000 handtekeningen met hun actie ‘Un Firma Pa Un Yiu Di Tera’ en boden die op 7 augustus aan in een manifest aan premier Mike Eman. Hun boodschap: Aruba past de Nederlandse BIG-wet toe en dus moet een afgestudeerde arts eerst voor extra opleiding naar Nederland om in dat BIG-register te komen voordat hij op Aruba mag werken. Dat moet anders, Aruba moet een eigen kwaliteitsbeleid krijgen. Zo hoeven studenten die arts willen worden en in Latijns-Amerikaanse landen studeren, niet per se naar Nederland

Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top