Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Arubaanse Statencommissie bereidt wet Ombudsman voor

MAANDAG, 25 NOVEMBER 2013

ORANJESTAD — De Bijzondere Commissie Ombudsman van het parlement is vanmorgen bijeengekomen. De commissie bereidt een wet voor om een Ombudsman en ook een Kinderombudsman te introduceren. Aruba heeft deze instanties nog niet.

In de commissie zitten in ieder geval parlementsvoorzitter Marisol Tromp (AVP) en René Herdé (AVP). Hun doel is om tot wetgeving te komen die het mogelijk maakt om met een Ombudsman te komen. Hierover is al gesproken tijdens vergaderingen van de parlementen in het Koninkrijk. Vooral een Kinderombudsman staat hoog op de agenda, zo meldt Tromp. Wat deze vergadering heeft opgeleverd, kon Amigoe voor het sluiten van deze editie niet achterhalen.

Het onderwerp van ombudsman is in deze krant al eerder aan de orde geweest. Zo kwamen in de verkiezingsserie waarin Amigoe steeds twee verkiezingskandidaten over een thema vragen stelden, op 7 september Mijenou Tromp (RED) en Stephanie Croes (MEP) aan het woord over ‘jeugd’. Amigoe vroeg naar nationale wetgeving over kinderrechten en afstemming op internationale wetgeving. Tromp zei dat Aruba nog geen Ombudsman kent waar burgers naar toe kunnen om hier werk van hun rechten te maken. Croes merkte op dat, ook al is Aruba gebonden aan het kinderrechtenverdrag, dit in de afgelopen vier jaar geen prioriteit is geweest.

Begin augustus bracht de Curaçaose Ombudsman, Alba Martijn, een bezoek aan Aruba om hierover een lezing te geven. Zij zei na afloop in een gesprek met Amigoe dat een Ombudsman op Aruba mogelijk is als burgers die wens uiten. “Vraag gewoon om een eigen Ombudsman. Zie het als een beweging, als de bevolking een bepaalde wens heeft en dit bij herhaling in de publiciteit uit, dan zouden politici daar naar moeten luisteren.” In haar lezing legde ze uit dat burgers die klachten hebben over het functioneren van de overheid of een organisatie, in alle landen van het Koninkrijk terecht kunnen bij de Ombudsman. Alleen dus niet op Aruba, want ons land heeft geen Ombudsman en ook geen vergelijkbare instantie of instituut om een dergelijke klacht bij neer te leggen.

Bron: Amigoe, Aruba

 

‘Draagvlak voor Ombudsman van belang’

DINSDAG, 25 NOVEMBER 2013

ORANJESTAD — “Draagvlak is belangrijk, daarom zijn alle fracties in de Bijzondere Commissie Ombudsman vertegenwoordigd.” Aldus parlementsvoorzitter Marisol Tromp, die ook voorzitter van deze Statencommissie is.

Gisteren, maandag 25 november, kwam de Bijzondere Commissie voor het eerst bijeen. Voorzitter Tromp: “Niet alle commissieleden waren bij de vergadering aanwezig, omdat ze niet op Aruba zijn. Maar Mervin Wyatt-Ras, René Herdé en Desiree de Sousa-Croes (allen AVP) en Guillfred Besaril (MEP) waren er wel.” Tromp vertelt dat er tijdens die eerste bijeenkomst is gesproken over de procedure waarmee de Bijzondere Commissie een initiatiefwet in de Staten willen behandelen. “Want de wet waarmee de Ombudsman wordt geïntroduceerd, moet door tweederde van de Staten worden aangenomen. Daarom is draagvlak voor de Ombudsman erg belangrijk. We zullen dus ook met verschillende instanties gaan praten.”

De parlementsvoorzitter zei dit terwijl ze na de vergadering gisteren afreisde naar Nederland en op Curaçao in transit zat te wachten. “Ik vlieg naar Nederland vanwege de viering van 200 jaar Koninkrijk. Ik maak gebruik van de tijd in Nederland om gesprekken te voeren met onder andere de Nederlandse Ombudsman en met de Kinderombudsman in Nederland.“

Aruba is het enige land in het Koninkrijk dat nog geen eigen (Kinder)Ombudsman heeft. Dat stelde ook de Curaçaose Ombudsman, Alba Martijn, toen ze in augustus voor een lezing op Aruba was.

Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top