Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Arubaanse premier Eman: Niet ten koste van alles bezuinigen voor begrotingsbalans

VRIJDAG, 21 DECEMBER 2012

ORANJESTAD — Aruba heeft er niet voor gekozen en kiest er ook niet voor, zoals in Europa en dus ook Nederland, om ten koste van de economie, stabiliteit van een land en vertrouwen van het volk, te bezuinigen of belastingen in te voeren om zo tot betere overheidsfinanciën te komen.

Dat blijkt uit een betoog van premier Mike Eman (AVP) tijdens het debat gisteren in de Staten over de suppletoire begroting waarin de regering toestemming vraagt om meer geld uit te geven dan aanvankelijk was begroot voor dit jaar. Hierdoor zou de overheid 6,7 miljoen florin extra moeten lenen. Gisteren diende echter Financiën-minister Mike de Meza (AVP) echter ook een Nota van Wijziging in, waardoor er nog maar 1,86 miljoen florin extra nodig is.

Het debat werd vooral gedomineerd door politieke betogen waarbij de grootste fracties AVP en MEP (oppositie) elkaar weer beschuldigden van wanbestuur. Als eerste spreker gaf AVP-vicefractieleider Juan David Yrausquin echter ook kritiek op de eigen AVP-regering en stelde dat het moment is gekomen om te kiezen, om na jaren van regeringen van diverse signatuur een einde te maken aan de oplopende staatsschuld. Dus, bezuinigen op de uitgaven of ervoor zorgen dat de inkomsten van de overheid (bijvoorbeeld door belastingverhoging) vergroten.

Premier Eman reageerde daarop dat zijn kabinet bij aantreden drie jaar geleden heeft gekozen voor een andere richting en daar ook voor blijft kiezen. Hierbij zet de premier die richting af tegenover die van Europa en ook Nederland, waar juist gekozen wordt op fors te bezuinigen op de overheidsuitgaven. Hij kiest juist voor de andere economische ‘school’ waarbij de overheid een land er economisch bovenop helpt door vooral te investeringen, koopkracht te verbeteren en sociale rust te bewaren. Daarvan plukt Aruba de vruchten, zegt hij, terwijl Europa van crisis naar crisis gaat. De Verenigde Staten kiezen ook een andere weg dan Europa, aldus Eman, en daar is er ook verbetering van de werkgelegenheid, economische groei en meer vertrouwen. “Terwijl in een andere deel van de wereld (Europa, red.) de school wordt gevolgd van bezuinigen, zonder stimulans voor de economie. Daar zie je ook de sociale onrust, zoals op de Nederlandse televisie te zien is, met demonstraties overal.”

Had zijn kabinet ervoor gekozen om het overheidstekort, dat de vorige MEP-regering achterliet van 407 miljoen florin, koste wat kost terug te brengen zonder rekening te houden met de economie en het land, dan ‘hadden we nu een land gehad in totale chaos’. Het gaat volgens de premier tenslotte niet om de ‘instrumenten’, het bereiken van een begrotingsevenwicht. “Zoals economische en financiële experts in Nederland en elders ook zeggen, dat is een boekhoudkundige berekening, maar een land is geen huishouden. Een land moet perspectieven hebben. Een leider moet zeggen: Ik wil komen tot economisch herstel, koopkrachtverbetering, stabiliteit, vertrouwen in de toekomst. De instrumenten zijn dan bijzaak.” Volgens de Arubaanse premier is dat ook wat zijn collega in Nederland eigenlijk moet zeggen. “Want met een obsessieve zoektocht naar een begrotingbalans die ten koste gaat van je economie, ben je niet goed bezig.”

Eman benadrukt wel dat als de situatie het weer toelaat en het kan, de overheidsuitgaven wel beperkt moeten worden. “Het is daarom ook dat we hebben toegezegd 75 miljoen florin te bezuinigen.” Zijn kabinet streeft nog steeds naar een begrotingsevenwicht in 2016. Maar hoofdzaak is een sterke economie en investeringen in verbeteren van de levenskwaliteit van de bevolking. ‘Dat andere is bijzaak, een rekensom.”

Share this page:
« Back
Back to Top