Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Arubaanse minister van Justitie positief over rehabilitatie gedetineerden

DINSDAG, 05 MAART 2013

ORANJESTAD — Na slechts drie sessies is er al resultaat te zien van het trainingsprogramma tussen gedetineerden en honden. “De gedetineerden lachen veel meer, zijn socialer en rustiger. Ook de honden zijn rustig en ontvankelijk”, zegt Justitie-minister Arthur Dowers (AVP).

De minister bracht recentelijk een bezoek aan het Balashi Opleidings Centrum. Daar trainen vier geselecteerde gedetineerden onder begeleiding van hondentrainer Tito Laclé van Aruba Dog Academy twee keer per week vier asielhonden. De gedetineerden leren omgaan met hun eigen agressie, ze ontwikkelen geduld en krijgen de kans hun creativiteit te ontplooien. De training duurt vijf weken en na afloop moeten de honden vier basiscommando’s beheersen.

Zowel de hond als het gedetineerde baasje krijgen aan het einde een certificaat van Aruba Dog Academy. De minister benadrukt dat de vaardigheden die gedetineerden leren om honden te kunnen trainen, dezelfde vaardigheden zijn die burgers tijdens een cursus gehoorzaamheid voor hun viervoeter leren. De angst dat de gevangenen hun kennis straks gaan misbruiken om honden te manipuleren en er ‘slecht mee te doen’, is daarom ongegrond, aldus minister Dowers.

Vanuit het Korrektie Instituut Aruba (KIA) volgt een team van professionals – waaronder een hondentrainer, een psycholoog en een sociaal werker – de verrichtingen van de gedetineerden. Na elke training nemen zij de tijd om even met de gevangenen te spreken en te evalueren hoe het is gegaan. Dowers is erg tevreden met het feit dat KIA steeds meer inhoud geeft aan het resocialisatie- en rehabilitatieproces van gedetineerden.

Share this page:
« Back
Back to Top