Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Arubaanse geldhoeveelheid lager door dalende belastingopbrengsten

VRIJDAG, 6 DECEMBER 2013

ORANJESTAD — Uit de meest recente cijfers van de Centrale Bank van Aruba over de maand september, blijkt dat de geldhoeveelheid is gedaald met 127,7 miljoen florin naar een totaal van 3,29 miljard florin.

Dat komt door een daling van het netto buitenlands actief van 264,3 miljoen florin, vooral door betalingen van 119,3 miljoen florin aan staatsobligaties uitgebracht op de internationale markt en geldstortingen op buitenlandse rekeningen van bedrijven hier op het eiland. Daarbij ging er meer geld het land uit aan betalingen voor geïmporteerde goederen en diensten dan dat er binnen kwam door het geld dat toeristen hier uitgaven.

De daling van het netto buitenlands actief werd wel deels gecompenseerd door de groei van het netto binnenlands actief met 136,6 miljoen florin. Die groei kwam mede door de stijging aan binnenlandse leningen. Vooral door de leningen van de publieke sector (de overheidsdeposito’s daalden namelijk met 150,7 miljoen florin). De private sector leende ook meer; zo werd voor 5,4 miljoen florin meer aan hypotheken afgesloten (0,6 procent stijging) en voor 8 ton florin meer aan consumentenleningen (0,1 procent meer). Commerciële leningen daalden echter met 2,3 miljoen florin (0,2 procent).

De Centrale Bank publiceert in haar financieel-economische maandverslagen ook altijd cijfers over de overheidsinkomsten. Het is nog niet bekend waarom ze dat niet voor de maand september heeft gedaan. Uit het laatste verslag over augustus bleek in ieder geval dat de overheid 5,8 miljoen florin minder binnen kreeg, omdat het minder goed ging met de belastingopbrengst. De dalende belastingopbrengsten hadden vooral te maken met de winst-, grond-, inkomsten- en deviezenbelasting, die minder geld in staatskas brachten.

Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top