Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Arubaanse Financiën-minister Yrausquin raadpleegt diensten over illegale geldstromen

ZATERDAG, 28 DECEMBER 2013

ORANJESTAD — De minister van Financiën, Juan David Yrausquin (AVP), zegt contact te hebben opgenomen met het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT), de douane en de belastingdienst. Dit in verband met het rapport van Global Financial Integrity (GFI) over illegale geldstromen.

MOT heeft inmiddels een quickscan gedaan, aldus Yrausquin, maar hij moet van de andere diensten nog een reactie krijgen voordat hij als verantwoordelijke minister zelf een verklaring geeft. Toch zegt hij vooruitlopend dat hij twijfels heeft bij het rapport, vooral gezien het feit dat veel van de cijfers gebaseerd zijn op schattingen.


‘Geruchten al langer

Wie het rapport intussen ook heeft gelezen, is professor Michiel de Vries van de Universiteit van Aruba. Vanuit Nederland zegt de hoogleraar Goed Bestuur in Kleinschalige Rechtsordes dat er al langer geruchten waren dat veel geld, dat ooit ergens is verdiend met misdaad, corruptie of belastingontduiking, via Aruba wordt doorgesluisd. “Maar dat het zo’n hoog bedrag is, geeft aan dat het allemaal veel heftiger is dan we dachten. “De Vries weet niet hoe de transacties over het algemeen via Aruba worden uitgevoerd. In zijn recente onderzoeken, daaruit blijkt dat het zakenleven in haar omgang met overheidsinstanties vaak smeergeld moet betalen en dat het vertrouwen in lokale instituties onder de bevolking vrij laag is, werden deze kwesties namelijk niet besproken. “Maar het moet allemaal goed worden uitgezocht en keihard worden aangepakt. Want dat is het enige dat helpt”, aldus De Vries.


Belastingontduikin
g

Deze week verscheen het rapport ‘Illicit Financial Flows from Developing Countries’ van GFI. Daarin staat dat tussen 2002 en 2011 gemiddeld bijna 26 miljard dollar per jaar (3,6 miljard in 2011) aan geld dat is verdiend aan misdaad, corruptie of belastingontduiking via Aruba werd weggesluisd. Hiermee komt Aruba op de 31e plaats op de lijst van 144

Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top