Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Arubaans parlement geeft toestemming voor extra uitgaven regering

MAANDAG, 16 DECEMBER 2013

ORANJESTAD — Het parlement heeft afgelopen vrijdag 13 december groen licht gegeven voor de aanvullende (suppletoire) begroting die de regering op 4 december indiende.

De AVP-meerderheid (13 zetels) in de Staten stemde voor het wetsvoorstel. De oppositie (MEP en PDR, samen 8 zetels) stemden tegen. De AVP-fractie stemde voor. De extra uitgaven lopen niet in de pas met het streven om naar een begrotingsbalans te komen, meent de fractie. Maar dat kost tijd en de fractie zegt er wel van overtuigd te zijn dat de regering serieus is om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.

Grootste oppositiepartij MEP vindt dat zoals gebruikelijk de regering de wet er weer doorheen jaagt, geen tijd neemt om hun vragen te beantwoorden en ze zet vraagtekens bij de motieven voor het extra geld. Net als de Raad van Advies begrijpt de partij met name niet hoe het kan dat de regering in juni nog geen zicht had op de extra personeelsuitgaven als gevolg van achterstallige bevorderingen en andere salarisverhogingen. Die zouden volgens de AVP-regering komen doordat in de tijd van de MEP-regering de beloofde bevorderingen nooit zijn uitgevoerd. De MEP-fractie gelooft daar niet in en zegt dat de uitgaven onder meer een gevolg zijn van beloftes die zijn gemaakt tijdens de laatste verkiezingen. Daarom, aldus partijleider Evelyn Wever-Croes, konden de ministers die extra personeelsuitgaven niet aangeven toen de begroting van 2013 een half jaar geleden werd behandeld.

Ook PDR-leider Andin Bikker stemde tegen, vanwege de haast en het feit dat de regering te weinig details geeft over waarom ze het extra geld nodig heeft. Bovendien begrijpt hij niet waarom de regering het extra AZV-tekort niet opneemt in de begroting. Hoewel de regering zegt dat de ziektekostenverzekeraar dit zelf moet oplossen, zegt Bikker dat de regering dit niet zomaar kan afwimpelen.

Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top