Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Arubaans Gerecht kan zeker vijftien jaar vooruit in gerenoveerd pand

ZATERDAG, 06 APRIL 2013

ORANJESTAD — Het Gerecht in Eerste Aanleg kan straks ‘zeker vijftien jaar vooruit’ in het monumentale pand aan de John G. Emanstraat. Het pand telt zes zalen voor de behandeling van rechtszaken, waaronder twee grote zalen met publiekstribunes beschermd door glas. De openbare aanbestedingen voor veiligheidsmaatregelen en de inrichting en het meubilair van het gebouw zijn gisteren gestart.

De verwachting is dat het gerechtsgebouw in augustus helemaal gereed is en dat het gerecht dan kan terugverhuizen en de huidige locatie in Wayaca kan verlaten. Dat zegt Yvonne Webb-Kock, directeur van het Monumentenbureau en belast met de restauratie van het historische pand. Een derde openbare aanbesteding, die voor opknappen en inrichten van het plein voor het gerechtsgebouw, gaat binnenkort van start.


Veiligheid

Het pand werd op 17 december vorig jaar opgeleverd door de aannemer. Daarna begon een periode van onderhoud waarin de aannemer onvolkomenheden kan oplossen en de laatste hand kan leggen aan bouwwerkzaamheden in het pand. Deze periode duurt tot eind deze maand. Voordat het gerecht weer in het pand kan trekken, moet echter niet alleen het gebouw zelf helemaal klaar zijn. Ook de inrichting, meubels en vooral veiligheidsmaatregelen moeten in orde zijn. Denk hierbij aan camerabeveiliging en scansystemen. Deze aanbesteding valt onder Justitie-minister Arthur Dowers (AVP) en is gepland op 14 mei. De financiering van deze maatregelen gaat via investeringsfonds Fondo Desaroyo Aruba (FDA). Ook op andere punten is aan de veiligheid gedacht. Zo moet de inrichting helpen bij het gescheiden houden van publiek, medewerkers en verdachten. Er zijn verschillende gescheiden routes naar de rechtszalen. Eén van de grote zalen in het nieuwe gedeelte is bovendien speciaal bedoeld voor strafzaken. De locatie van deze zaal is zo gekozen dat de veiligheid het beste gegarandeerd kan worden.


Plein autovri
j

De derde en laatste aanbesteding gaat om het plein voor het gerechtsgebouw. Dit plein, het zogenoemde Willem de Zwijger-plein, is op papier al ontworpen en de regering is nu bezig met het regelen van de financiering. Dit project valt onder Infrastructuur-minister Benny Sevinger (AVP). Volgens Webb kunnen auto’s straks niet meer op dit plein parkeren, dat kan dan nog wel op het naastgelegen plein waar nu ook al een parkeerplaats is. Achter het pand komen parkeerplekken voor medewerkers en rechters.


Ruimte voor groe
i

Monumentenbureau-directeur Webb zegt heel tevreden te zijn over het resultaat tot nu toe. Ze vertelt dat één van de vereisten voor het gerenoveerde pand de vraag naar ruimte voor groei was. Dat werd duidelijk toen de architect met medewerkers van het gerecht sprak in aanloop naar het ontwerp. Met een grote zaal en drie kleine zalen in het oude gedeelte en twee ‘hele grote zalen’ in het nieuwbouwgedeelte, moet het gerecht zeker vijftien jaar vooruit kunnen, meent Webb. “Er is ruimte voor meer medewerkers en meer rechters.”

De voorbereidingen voor de renovatie begonnen al in 2006. De uiteindelijke renovatie ging na ruim een jaar vertraging in augustus 2010 van start. Dat kwam door problemen met de financiering. Uiteindelijk lukte het om via Nederlandse instanties en FDA het geld rond te krijgen. Aanvankelijk werd ingeschat dat de renovatie 1,5 jaar zou duren. Met het project, dus zonder inrichting, veiligheidsmaatregelen en het plein, is ongeveer 11 miljoen florin gemoeid. Dat het gerecht weer terug zou verhuizen na de renovatie van het monument, was vanaf het begin duidelijk. De rechtbank heeft namelijk een geschiedenis van zo’n 50 jaar op die plek, besluit Webb.

Share this page:
« Back
Back to Top