Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Aruba nog altijd hoogste tarief inkomstenbelasting

ZATERDAG, 04 JANUARI 2014

ORANJESTAD — Aruba voert wereldwijd nog altijd de lijst aan van landen met het hoogste tarief aan inkomstenbelasting. Burgers met een belastbaar jaarinkomen van 309.131 florin of meer moeten 58,95 procent belasting betalen. Gehuwden hoeven bij een dergelijk jaarinkomen iets minder inkomstenbelasting te betalen, namelijk 55,85 procent.

Op een tweede plek wereldwijd staat Zweden met een belastingtarief van 56,6 procent voor burgers met een belastbaar jaarinkomen van iets meer dan 154.000 florin. Derde op de lijst van hoogste inkomstenbelastingtarieven is een ander Scandinavisch land, Denemarken (55,38 procent voor inkomens hoger dan 127.000 florin). Nederland staat op de vierde plek met een tarief van 52 procent voor jaarinkomens boven 126.000 florin. Dat schrijft het online geldmagazine therichest.com.

Overigens krijgt de overgrote meerderheid van de Arubaanse bevolking niet met dit hoogste belastingtarief te maken. De meeste mensen verdienen volgens het Centraal Bureau voor Statistiek tussen de 2000 en 3000 florin per maand aan salaris. Afhankelijk van hun situatie betalen deze burgers tussen de 7 en 14,45 procent aan inkomstenbelasting.

Amigoe schreef in 2011 ook al dat Aruba het hoogste belastingtarief ter wereld heeft. Dat was toen op basis van onderzoek naar wereldwijde tarieven voor inkomstenbelastingen door accountants- en adviesbureau KPMG. Destijds was het tarief nog iets hoger, 59 procent, en kwamen burgers al bij een belastbaar jaarinkomen van 297.000 florin in deze tariefgroep. Het tarief voor 2007 lag nog hoger, namelijk op 60,1 procent. In het KPMG-onderzoek van 2011 werden bijna 100 landen onderzocht. Buureiland Curaçao werd niet meegenomen. Daar gold in 2011 een belastingtarief van 57 procent. In 2014 hoeven de rijken in Curaçao echter minder inkomstenbelasting te betalen. Is het belastbaar jaarinkomen gelijk aan of groter dan 130.410 florin, dan wordt 49 procent aan belasting geheven.

Superrijken

Hoewel de hoogste tarieven voor inkomstenbelasting in Aruba en Curaçao zijn gedaald, is het wereldwijd juist een trend om grootverdieners meer te belasten. Zo heeft Frankrijk een voorstel ingediend om het belastingtarief voor burgers met een inkomen van meer dan 2,2 miljoen florin te verhogen van de huidige 48 procent naar 75 procent. In de Verenigde Staten zijn de rijken nog altijd relatief goedkoop uit. Daar is 39.6 procent het hoogste tarief aan inkomstenbelasting. Toch is dit tarief sinds 2011 al met 4,6 procentpunt verhoogd.

Bedrijfsbelasting

De belasting op bedrijven ligt in de VS echter wel flink hoger. Volgen recent KPMG-onderzoek ligt de corporate tax daar op 40 procent, het op een na hoogste ter wereld. Ter vergelijking, in Aruba ligt dat tarief op 28 procent. Alleen de Verenigde Arabische Emiraten heffen met 55 procent meer corporate tax dan de VS. In Nederland ligt de bedrijfsbelasting op 25 procent. Buurland Curaçao heft 27.5 procent corporate tax.

Aruba kent relatief weinig indirecte belasting. Met 1,5 procent belasting op bedrijfsomzetten (bbo) is de vergelijking met Curaçao (6 procent) en Nederland (21 procent) gunstig. Bbo is echter wel cumulatief waardoor de effectieve hoeveelheid belasting eigenlijk hoger ligt dan dat het percentage suggereert.

Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top