Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Anti-Drugs-Raad goedgekeurd in Suriname

Antidrugsbeleid ging door

12/01/2013

PARAMARIBO – Naar nu blijkt, heeft president Desi Bouterse vorige maand de benoeming van een nieuwe Nationale Anti-Drugs-Raad (NAR) goedgekeurd. De presidentiële resolutie is op 14 december uitgegeven door het ministerie van Binnenlandse Zaken, vertelt Melvin Linscheer, hoofd Nationale Veiligheid op het Kabinet van de President, aan de Ware Tijd.

Woensdag zei het Uitvoerend Bureau van de NAR (UBN) in deze krant dat dit orgaan sinds begin vorig jaar inactief is, omdat de benoeming van nieuwe raadsleden niet werd bevestigd door de president. Het kabinet gaf toen te kennen niet op de hoogte te zijn van de zaak.

“De voordracht van een nieuwe raad heeft vertraging opgelopen door het aantreden van een nieuwe minister van Volksgezondheid (in mei vorig jaar, …red.)”, zegt Linscheer. “Het was geen onwelwillendheid van het kabinet.” De lijst met kandidaten is in augustus goedgekeurd door de Raad van Ministers. “We kunnen niet zeggen: minister, kom sneller met die namen”, verklaart Linscheer. “Die mensen (op het ministerie …red.) moeten hun werk doen.”

Gevraagd naar waarom de directrice van het UBN, Marie Bunwaree, niet op de hoogte was gebracht van de benoeming van de nieuwe NAR, zegt Linscheer: “Ze hoeft niet op de hoogte te zijn. Ik heb de directeur niets te zeggen. Ik ben geen gesprekspartner van haar.”

Het UBN zegt dat het antidrugsbeleid sinds begin vorig jaar stilligt, omdat het mandaat van de NAR was verstreken. Maar Linscheer spreekt dit tegen. “Het mandaat zou niet moeten zijn verloren, maar dat betekent niet dat er stilstand was.” Volgens de adviseur heeft de NAR vooral een adviserende en coördinerende rol. Linscheer: “De uitvoering van het beleid ligt bij de verschillende ministeries en die weten precies wat ze moeten doen.”

Vertegenwoordigers van Suriname hebben in 2012 deelgenomen aan bijeenkomsten van de Inter-Amerikaanse Commissie voor Controle van Drugsmisbruik (CICAD). Linscheer: “Deze maand nog is Suriname gastheer van een CICAD-seminar.” Gevraagd naar nieuw beleid dat is opgezet in 2012, verwijst Linscheer naar het Nationale Anti-Drugs-Masterplan uit 2011. Volgens het UBN zijn belangrijke projecten op het gebied van drugspreventie in 2012 blijven liggen.

Voorheen viel de NAR onder de minister van Volksgezondheid, maar volgens Linscheer hebben betrokken instanties in 2011 voorgesteld om de coördinatie bij het kabinet te leggen. “Dat was niet ons initiatief.”.

Share this page:
« Back
Back to Top