Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Amerikaanse drones gebruikt op Curaçao

WOENSDAG, 06 NOVEMBER 2013

WILLEMSTAD — Amerikaanse ‘drones’ worden ook op Curaçao gebruikt. Dit stelde de Argentijnse advocaat Santiago Canton, tijdens een zitting van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de mensenrechten afgelopen vrijdag. Volgens Canton wordt er in veertien landen in Latijns-Amerika gebruik gemaakt van drones, zijn ze al aangeschaft of dienen ze als basis van waaruit Amerikaanse drones worden ingezet.

Canton was in het verleden lid van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de mensenrechten. Op dit moment is hij partner bij RFK Partners for Human Rights, een belangengroep die zich inzet voor mensenrechten.Volgens Canton zouden Amerikaanse drones – onbemande luchtvaartuigen die op afstand bestuurd worden – zijn gebruikt op de Bahamas, Colombia, Jamaica, de Dominicaanse Republiek, El Salvador, Haïti, Panama, maar ook Aruba èn Curaçao.”

Tijdens een zitting van de commissie van afgelopen vrijdag werd er stilgestaan bij het controversiële thema van het gebruik van drones in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Volgens Canton zijn er tal van landen in de regio die van drones gebruikmaken. Zo zou het Argentijnse leger haar eigen drone-technologie voor luchtbewaking hebben, terwijl Brazilië van alle landen in Latijns-Amerika over het grootst aantal drones beschikt. Het gaat hierbij volgens Canton om in het land zelf geproduceerde drones, of die in het buitenland zijn gekocht. Verder zouden landen zoals Bolivia, Chili en Ecuador, maar ook Colombia en Mexico drones hebben aangeschaft. Deze worden gebruikt in de strijd tegen de internationale drugshandel, criminele en guerrilla-organisaties, maar ook voor spionage doeleinden.

In de meeste landen waar drones worden gebruikt is er geen sprake van wetgeving die de wettelijke kaders aangeeft waarin deze onbemande luchtvaarttuigen voor burgerdoeleinden gebruikt mogen worden. Dit is de reden waarom het gebruik van drones ook in de regio een controversieel onderwerp aan het worden is.

Het gebruik van drones is binnen de huidige Nederlandse wetgeving mogelijk. Volgens de Nederlandse autoriteiten moet men bij het bepalen van het te gebruiken middel van het principe ‘Eerst beleid, dan middel’ uitgaan. Minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) besprak het inzetten van een helikopter en drones tijdens zijn laatste werkbezoek aan Nederland, met onder anderen de burgemeester van Rotterdam Achmed Aboutaleb, de politiechef Frank Pauw, Directie Veiligheid Antillenbeleid Marloes Nooijens en hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke. Drones zijn volgens de Justitieminister goedkoper dan een helikopter en hebben meer mogelijkheden.

Bron: Amigoe, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top