Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Alleen bijdrage kosten begeleiding patiënten

7 februari 2017

Oranjestad – ,,Patiënten die voor medische behandeling naar het buitenland gaan en begeleid worden door een familielid, hebben geen recht op vergoeding voor alle kosten. De Algemene Ziektekostenverzekering (Azv) biedt uit sociale overwegingen een tegemoetkoming in de kosten aan.” Azv-directeur Anco Ringeling heeft een toelichting gegeven op het nieuwe vouchersysteem van de Azv.

Volgens hem wordt veel onjuiste informatie verspreid via sociale media. ,,De algemene ziekteverzekering geldt voor iedereen, zonder onderscheid. Er is een commissie die beoordeelt of het nodig is dat een patiënt voor medische behandeling naar het buitenland moet. Patiënten worden naar de beste ziekenhuizen in Colombia gestuurd. Als dat niet mogelijk is, gaan zij naar Nederland en in sommige gevallen naar Amerika. We zorgen dat de kwaliteit goed is. Soms gaat er iets niet goed en wij werken iedere keer hard om de beste service te geven en fouten te verhelpen als die er zijn.”

In de Azv-wet staat niet voorgeschreven dat de Azv voor begeleiding moet zorgen als een patiënt voor behandeling naar het buitenland moet. De begeleiding is er uit sociale overwegingen en om de patiënt te helpen. ,,Wij geven een bijdrage aan de persoon, maar dat houdt niet in dat wij alles betalen. Men doet nu of dat iets nieuws is. We zeggen niet dat het zo blijft. We bekijken nu of dit systeem werkt en of het nodig is dat we met watnieuws komen”, aldus Ringeling.

De Azv is overgestapt van een daggeldvergoeding op declaratiebasis naar een vouchersysteem. ,,Wij brengen begeleiders onder in een hotel. Dat betaalt de Azv. Daarnaast geven we vouchers ter waarde van 35 florin per dag voor eten en vervoer. Daarvoor hebben we overeenkomsten met buitenlandse partners gesloten. Dit scheelde veel administratie”, aldus Ringeling.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top