Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Afname economische activiteiten in Bigi Pangebied

12/01/2017

LONGMAY – Er is een afname van de economische activiteiten in het Bigi Pangebied in Nickerie. Zo heeft het toerisme het grotendeels laten afweten. Als hoofdoorzaak voor de situatie wordt de slechte economische situatie in het land genoemd.

Toch blijft touroperator Stephanie Kramawitana optimistisch. Ze brengt al zestien jaar toeristen naar het Bigi Pangebied, maar merkt een flinke daling in aantallen. “We krijgen geen grote groepen meer, maar moeten genoegen nemen met drie tot vier personen die willen overnachten in het gebied. Het zijn vrijwel alleen buitenlanders. Zij komen er om te genieten van de natuur en het gevogelte in Bigi Pan”, vertelt Kramawitana.

Niet elke plek in het gebied is overigens toegankelijk door de lage waterstand. Dit komt door een breuk in de rits bij de plaats Burn Bush, waardoor het zwampwater de zee instroomt. Ook het onderhoud van de infrastructuur van het gebied laat volgens haar te wensen over. Boothouders moeten nu langer varen om de pan te bereiken. Ondanks de slechte situatie geeft ze de moed niet op.

Beroepsvisser Martiano Djosetro uit zijn bezorgdheid met de opmerking dat de situatie in de visserijsector is verergerd. Hij noemt de al bekende omstandigheden zoals recente prijsverhoging van brandstof, waardoor diverse diensten, ook in de visserijsector, duurder zijn geworden. In vergelijking met de periode waar de prijzen nog stabiel waren, moet hij nu het dubbele uitgeven.

Djosetro is genoodzaakt alleen te gaan vissen, omdat hij geen arbeiders kan betalen. Het weinige dat de visser verdiend moet hij besteden aan zijn gezin van vier personen. Een ander probleem waarmee de vissers kampen is dat de vangsten teruggelopen zijn. Het ergste is dat hij de prijs van vis niet kan verhogen, “terwijl wij alles duur moeten inkopen.”

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top