Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

ACP-landen: 15 procent van begroting moet naar gezondheidszorg

DE WARE TIJD:

25/11/2012

PARAMARIBO – Vertegenwoordigers van de ACP-landen,  ofwel de voormalige koloniën in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Zuidzee, vinden dat deze landen minstens 15 procent van hun nationale begrotingen moet reserveren voor de gezondheidszorg. Het schrijnend tekort aan artsen, verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers stremt de ontwikkeling van deze landen. De ACP-vertegenwoordigers zijn deze dagen in Paramaribo voor hun 30e parlementaire vergadering.

Ziekten als malaria en hiv/aids eisen jaarlijks vooral in Afrika honderdduizenden slachtoffers. “Een ziek volk kan nooit tot ontwikkeling komen”, zegt Job Mdugai, voorzitter van de Commissie Sociale Zaken en Milieu van de ACP-vergadering. Deze commissie boog zich vrijdag over de sociaal-maatschappelijke en milieuvraagstukken in de lidlanden. Vooral het tekort aan gekwalificeerde verpleegkundigen is een groot probleem. De meesten trekken naar Europa en de VS, waar ze beter betaald worden.

Mdugai zegt dat de landen meer en beter gezondheidspersoneel moeten opleiden en hen ook beter moet betalen. De ACP gaat bij de Europese Unie aandringen op meer hulp voor programma´s in de gezondheidszorg. Ook zal de EU een ontmoedigingsbeleid moeten voeren; hierdoor moeten gezondheidswerkers uit ACP-landen na hun studie in Europa direct naar hun land terugkeren.

Share this page:
« Back
Back to Top