Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Aantal overvallen alarmerend op Bonaire

MAANDAG, 08 APRIL 2013

KRALENDIJK — Bonaire is in de greep van een aantal overvallen met geweld. In minder dan drie weken waren er tien atrako’s. Vanochtend vroeg is weer een overval met geweld gepleegd, dit keer op een woning in de wijk Mexico. De schrik zit er goed in bij diverse burgers, die zich afvragen wat er gaande is.

Volgens de politievoorlichter zijn twee gewapende mannen een huis binnengedrongen in de wijk Mexico. Daar eisten zij geld van de bewoner. Tijdens de overval werd de bewoner met de kolf van het geweer op zijn oog geslagen. De daders zijn er met een klein geldbedrag vandoor gegaan. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht. De politie is over het voorval ingelicht en is met het onderzoek begonnen.

Van de daders ontbreekt elk spoor.


Chinees overvalle
n

De afgelopen weken zijn diverse overvallen gepleegd onder bedreiging. Overvallen op loterijkantoren, op restaurants en winkels en nu ook op woningen.

Afgelopen vrijdag kreeg de politie een melding dat er een gewapende overval was gepleegd op een bar-restaurant aan de Kaya Caribe in Nort Saliña. Daar waren twee mannen via de voordeur de zaak binnengegaan en hebben een Chinese man en vrouw met een mes bedreigd. Tijdens de overval werd de man aan het hoofd en de vrouw aan haar borst verwond. De slachtoffers zijn door de ambulancedienst overgebracht naar het ziekenhuis.

Het was de overvallers gelukt om wat geld mee te nemen. Vervolgens maakten zij zich uit de voeten. De gewaarschuwde politie stelde onmiddellijk een onderzoek in, in de omgeving, maar dat bleef zonder resultaten.

Naar aanleiding van berichten op de radio, kreeg de politiemeldkamer diverse tips binnen. Deze tips hebben ertoe bijgedragen, dat rond 13.00 uur twee verdachten, Z.E.S. (1993) en J.F.M. (1989), konden worden aangehouden in de Kaya Hulanda. Zij zijn in verzekering gesteld op verdenking van betrokkenheid bij de overval.


Joke’s Minimarke
t

Dezelfde middag kwam er een melding binnen bij de politie dat er een andere overval was gepleegd. Dit keer op een Joke’s Minimarket aan de Kaya Suecia, in Playa Pariba.

Een klant trof daar bij binnenkomst de eigenaresse geboeid aan in haar winkel. Zij verklaarde dat even na openingstijd, twee daders met bedekte hoofden de winkel waren binnengekomen. Zij hebben de hele winkel en de aanpalende woning doorzocht. Daarna zijn zij ervandoor gegaan met het geld dat in de kas aanwezig was. De eigenaresse lieten zij geboeid achter. De gearriveerde patrouille heeft de omgeving afgezocht en een buurtonderzoek ingesteld. De zaak is in onderzoek.

De politie roept mensen op die getuige zijn geweest van de overval of iets opmerkelijks hebben gezien of gehoord, dat de politie kan helpen om de daders op te sporen, om contact op te nemen met het algemene politienummer 717-8000, of te bellen met de politie tiplijn 717-7251 (anoniem).


Criminaliteitstoerism
e

Hoofdofficier van justitie David van Delft, van het Openbaar Ministerie Bonaire, St. Eustatius en Saba, noemt de ontwikkelingen zorgelijk. In een interview met Belkis Osepa van Caribisch Netwerk opgenomen vlak voor de overvallen afgelopen vrijdag stelt hij overigens, dat er niet enkel sprake is van lokale misdadigers: “Een deel van de atrako’s op dit eiland wordt toegeschreven aan het zogenaamde criminaliteitstoerisme. Mannen uit Curaçao komen buurten op Bonaire en plegen in die periode inbraken en atrako’s.” Dit is overigens niet enkel een probleem op Bonaire, maar ook op Saba en Statia, zegt Van Delft.

Maar ook de jeugd wordt steeds harder. Waar de toename van geweld vandaan komt, weet de hoogste justitiefunctionaris op de eilanden niet. Dat is ook iets wat niet alleen het OM moet onderzoeken. “Wij moeten hier samenlevingbreed naar kijken, samen met de gehele justitiële keten”, zegt Van Delft.

Share this page:
« Back
Back to Top