Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Aantal nierpatiënten stijgt jaarlijks met 10% in Suriname

02/03/2013

PARAMARIBO – Het aantal nieronderzoeken stijgt bij het klinisch laboratorium MyLab jaarlijks met 10%. Dit is te wijten aan een evenredige toename van het aantal nierpatiënten in Suriname.

Volgens MyLab-manager Kiran Sewgobind lopen vooral mensen met diabetes (type I en II) of hoge bloeddruk (hypertensie) makkelijk nierschade op.

Artsen vragen daarom regelmatig de microalbuminetest aan voor mensen die deze aandoeningen hebben. De test toont kleine hoeveelheden albumine aan in de urine en is zeer geschikt om nierafwijkingen in een vroeg stadium, als er nog geen klachten zijn, op te sporen. “Als nierafwijkingen tijdig worden ontdekt, is de ziekte beter te behandelen. Bij een goede behandeling van diabetes of hoge bloeddruk kunnen de nieren ook langer gezond gehouden worden”, zegt Sewgobind.

Slecht functionerende nieren kunnen geen afvalstoffen uit het lichaam verwijderen. Daardoor hopen de giftige stoffen zich op, met als resultaat dat nierpatiënten erg ziek worden en zelfs dood kunnen aan complicaties. Regelmatig dialyseren kan dit proces vertragen. Volgens Sewgobind letten Surinamers over het algemeen nog te weinig op hun voedingspatroon en leefstijl. Erfelijke factoren spelen echter ook een grote rol bij het ontwikkelen van een ziekte. Toch blijft het belangrijk om de nadruk te leggen op preventie en dat gebeurt volgens de MyLab-manager nog onvoldoende.

Laboranten aan het werk bij Mylab.

Laboranten aan het werk bij Mylab. Foto: dWT Archief  

Share this page:
« Back
Back to Top